Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vi kommer aldrig sluta ge vårt stöd till Rojava

”Den förra demonstrationen som hölls var ”oacceptabel” och ”nollställde” relationerna till Sverige, enligt Erdogan”, skriver debattörerna.

”Den förra demonstrationen som hölls var ”oacceptabel” och ”nollställde” relationerna till Sverige, enligt Erdogan”, skriver debattörerna.

Bild: Ali Lorestani/TT

Dagens ETC

Regeringen har kanske vikt sig för Erdogan, men det har inte vi. Nu planeras en stor demonstration. Nyligen skickades drygt 100 000 kronor vidare till YPG/YPJ.

Det skriver Rojavakommittéerna.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

”Turkiet har lyckats få vad de ville ha från Sverige. Enligt turkiska statstjänstemän finns försäkringar i det officiella Natio-uttalandet att Sverige inte kommer tillåta något stöd för inte bara PKK utan också dess förgreningar såsom ­terrorist­organisationerna YPG och PYD.”

De segerrika orden är Hasan Abdullahs, reporter på turkisk stats-tv under Nato-mötet i Vilnius. Nyhetssegmentet speglar budskapet Erdogan kablat ut till sin väljarbas – att Sverige vikt sig och anammat Ankaras bild av YPG/YPJ som terrorister. En beskrivning endast Qatar, Turkiets främsta allierade, skriver under på till dags dato. Men svenskt stöd till förmån för YPG/YPJ är fortsatt tillåtet, och det turkiska påståendet saknar helt grund.

För att bevisa detta har vi gjort två saker.

Dels deltar vi i mobiliseringen för en ny demonstration i Stockholm, 30/9 kl 13.00 på Medborgarplatsen. Den förra som hölls var ”oacceptabel” och ”nollställde” relationerna till Sverige, enligt Erdogan.

Dels har vi, med hjälp av Vänsterpartiet Malmö och deras konto helt öppet samlat in 114 541 kronor till YPG/YPJ. I dagarna har pengarna nått fram till Rojavas försvars­styrkor, och YPJ:s talesperson Rûksen Mihemed svarade med en inspelad tackhälsning till oss och alla som bidragit.

”Som YPJ, Kvinnornas Försvars­enheter, skickar vi våra varmaste hälsningar till Rojavakommittéerna för deras solidaritet och stöd som de alltid visat för Rojavas revolution”, säger Rûksen flankerad av två soldater bärandes t-shirts med Rojavakommittéernas logga.

Med luftkonditioneringen surrande i bakgrunden fortsätter hon förklara vad det är YPJ försvarar – ett unikt projekt av gräsrots­demokrati där kvinnors rättigheter står i centrum. Ett projekt som inte bara stod upp mot, men som också besegrade IS mörker för hela världens skull. Ett mörker som idag bytts ut mot ett ständigt militärt hot från Turkiet.

Medan YPJ kämpar för att försvara ett fritt, jämställt och demokratiskt liv är de turkiska styrkorna en blandning av reguljära förband och salafaistiska miliser, där flera står al-Qaida nära. Miliserna tränas, leds och utrustas av Turkiet. De har satts in i främsta ledet när Turkiet invaderat Rojava och har sedan getts de erövrade områdena att administrera. En administration som enligt FN plågas av krigsbrott som våldtäkter, etnisk rensning, tortyr och kidnappningar.

Svenska vapensystem säljs åter till Erdogan, vars armé beväpnar de här grupperna. Riskerna för inte bara Rojavas men också svensk säkerhet borde vara uppenbara. Den aspirerande Stockholms­bombaren Bakhtiyor Umarov ingick exempelvis i ett nätverk som fått stöd av turkisk militär. Under sin vistelse i Turkiet bodde Umarov med Abdulkadir Masharipov, senare ansvarig för Reina-massakern på 39 personer. Under rättegången framkom det att gärningsmannen utbildats av Abdulhamid Han-­milisen i ­Syrien, en av de grupper som Turkiet stödjer.

Krig är vidrigt. Den död och förstörelse som följer i dess spår önskar vi inte på någon, men den som invaderas har rätt till själv­försvar. Vi arbetar för, och hoppas på, att de sammanvägda kostnaderna för att fortsätta attackera Rojava ska ses som för höga i Ankara. När ­Erdogan ändå skickar sina trupper över gränsen för att bryta mot folkrätten så är det tydligt för oss vilka som förtjänar allas stöd.

För det står vi rakryggade i våra donationer till de kulor som behövs för att stoppa, och i slutändan beklagligt nog döda, de ockuperande turkiska soldaterna.

Rojava förtjänar vårt stöd – och de kommer fortsatt motta det!