Debatt. .

2018-05-23 09:00
Med en kraftfull bostadspolitik, med omfördelning från bostad- till hyresrätt, kan vi få fram bostäder till alla dem som behöver, skriver dagens debattörer.
Med en kraftfull bostadspolitik, med omfördelning från bostad- till hyresrätt, kan vi få fram bostäder till alla dem som behöver, skriver dagens debattörer.

Vi behöver omfördelning – för att få fler hyresrätter

"Att fasa ut avdragen för de som äger sina bostäder är ett sätt att finansiera byggandet av fler hyresrätter med rimliga hyror", skriver dagens debattörer. 

Idag är det i många fall dyrare att hyra en lägenhet än att äga en bostadsrätt. Det beror på att staten subventionerar boende i bostadsrätt, genom bland annat ränteavdrag och Rot-avdrag. Det är otroligt orättvist att de som bor i hyresrätt och de som behöver en bostad ska sponsra dem som bor i bostadsrätt. Ska vi kunna lösa bostadskrisen måste det här ändras.

Det har inte undgått någon att det är bostadskris. Lösningen på problemet är att bygga hyresrätter till pressade kostnader och till rimliga hyror. För att det här ska bli verklighet behövs en kraftfull statlig bostadspolitik och att en rad reformer genomförs. Framförallt måste vi ekonomiskt omfördela från bostadsrätter till hyresrätter.

Vi måste bygga många fler hyres-rätter. Att fasa ut avdragen för de som äger sina bostäder är ett sätt att finansiera byggandet av fler hyresrätter med rimliga hyror. Det är orimligt att vi skatte-betalare genom ränteavdragen och Rot-avdragen subventionerar bostadsrätts-ägandet.

För att öka byggandet av hyresrätter borde förmånliga statliga lån införas till de som vill bygga
hyresrätter. Det här förslaget utreds av regeringen och måste bli verklighet för att se till att fler byggföretag kan bygga just hyresrätter.

Vi skulle också behöva lagstifta om obligatorisk allmännytta i hela landet. Idag finns det många kommuner som smiter från sitt ansvar för bostadskrisen och bygger bostadsrätter fastän det som behövs är fler hyresrätter.

Staten borde också ge kommunerna rätt att tvinga privata markägare att bygga hyresrätter. Det måste vara behovet av en viss sorts bostad som styr vad som byggs, inte vad som är mest lönsamt för byggföretagen.

I Stockholm och flera andra storstäder har vi också ett behov av ökat investeringsstöd för nyproduktion av hyresrätter. Det borde regeringen besluta om redan idag.

Sist men inte minst, inför ett statligt byggbolag. Det behövs för att öka konkurrensen och skapa en jämnare byggtakt.

Det är nästan vansinnigt att man år 2018 ska behöva argumentera för att staten ska se till att människor har hem. Ansvaret för att få fram bostäder är idag till stor del överlämnat till marknaden, vilket bevisligen inte fungerar. Konsekvensen är att vi accepterar hemlöshet och trångboddhet som ett faktum, men så behöver det inte vara, det är ingen naturlag.

Med en kraftfull statlig bostadspolitik, med omfördelning från bostadsrätter till hyresrätter, kan vi få fram bostäder till alla dem som behöver.

Ann-Margarethe Livh (V), Bostadsborgarråd Stockholms stad Nooshi Dadgostar (V) Bostadspolitisk talesperson och vice partiledare

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter