Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Vi är kvinnorna från Afghanistan

Bild: Foto: Reza Rahimi

Dagens ETC

Medsystrar och mammor, med er kan vi visa ännu en gång att det är kvinnorörelsen som vinner de största striderna. Vi försöker bara skydda våra barn. Det skriver tre kvinnor som kämpar för att stoppa utvisningarna till Afghanistan.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Många hävdar ihärdigt att vi inte finns, men de kan inte ha letat så noga. Under sex veckors tid har vi sittstrejkat varje dag och samlat över 100 barnfamiljer, vi har marscherat igen och igen genom Stockholm för att uppmärksamma hur dagens migrationspolitik drabbar våra barn. Vi är redo att ropa ännu högre för att hävda vår rätt.

Vi är kvinnorna från Afghanistan. Det vi har gemensamt är att vi har flytt från världens dödligaste land. En flydde politisk förföljelse, en annan våld från familjen, en tredje religiöst förtryck. Vi har levt ett väldigt svårt liv, men trots det och alla fördomar vi möts av i Sverige har vi valt att kliva fram för att representera, inte bara oss själva, utan alla som flytt Afghanistan. Säkerhetsbedömningen måste ändras och utvisningarna måste upphöra. 

Häromdagen kunde vi se på svenska nyheterna om 63 människoliv som skördades på en bröllopsfest i Kabul, och över 160 människor skadade. Vi är skakade av denna enorma förlust och rädda av de utvisningsbeslut som hänger över våra huvuden. Ändå får vi inget svar av Morgan Johansson eller regeringen om hur de kan vilja skicka våra barn dit.

Sverige har skrivit under flyktingkonventionen och barnkonventionen. Vi har också en egen utlänningslag som tydligt uttrycker rätten till skydd från förföljelse och våld, tillfälliga lagen eller ej. Våra asylskäl och våra familjers skyddsbehov har inte tillgodosetts i asylprocessen. Vi menar bara att man ska följa sina egna lagar och internationella åtaganden.

Våra barn kan inte leka och lära som andra barn. Flera är födda här, och alla har nu en svensk identitet. De vet inget om Afghanistan annat än den skräcken de kan läsa i våra ansikten även om vi försöker gömma den. Vi har flyttats hit och dit i landet, vi får inte jobba och har ingen kontroll över vår framtid. Långvarig rädsla och ovisshet påverkar barnen negativt, vissa blir inåtvända och får svårigheter med utvecklingen eller blir sjukdomsdrabbade. Barn behöver trygghet och förutsägbarhet. Våra hjärtan krossas varje dag som vi inte kan skydda dem från omvärldens politiska krig. Afghanistans rasande etniska våldsspiral som matas med vapen från världens stormakter. Europas växande högerextremism som sopar mattan för makthungriga partier. Sveket från Sveriges ledare som gick från refugees welcome till allt mer stängda gränser och rättsosäkra asylprocesser. 

Du som är förälder vet vad det innebär att kämpa för sina barn. Kanske ditt barn blir mobbat i skolan. Kanske ditt barn förvägras den assistans som behövs för ett värdigt liv. Kanske ditt barn har ett självskadebeteende. Vi förstår dig och er kamp, och ber er stå bredvid oss och förstå oss när vi säger att vi måste stanna i Sverige för våra barns skull. 

Medsystrar och mammor, med er kan vi visa ännu en gång att det är kvinnorörelsen som vinner de största striderna. Vi litar på ert stöd och kommer alltid backa er i kampen för ett mer jämställt Sverige.

Morgan Johansson och regeringen, axla ansvaret för oss som drabbats av turbulensen i migrationspolitiken och skapa en politisk lösning för att vi ska få stanna.