Debatt. .

2017-11-22 04:00
BILD: Fredrik Sandberg/TT
BILD: Fredrik Sandberg/TT

Vänsterpartiet: Ingen ska behöva ­utstå sexövergrepp

”Helt oacceptabla saker sker även inom Vänsterpartiet, men partiets systematiska jämställdhetsarbete som inkluderar handlingsplaner och policys ger oss som har ansvar för frågorna ett regelverk att stötta oss på”, skriver dagens debattörer.

Berättelserna som kommit fram genom #metoo har tydligt visat hur övergrepp och trakasserier är en stor del av många kvinnors vardag. Det skär rakt igenom samhället och finns i alla branscher och organisationer. Vi vill börja med att tacka alla dem som tagit initiativ till gemensamma upprop, de som skrivit under och framför allt de som själva berättat sina historier av övergrepp. Vi är bedrövade över att läsa om otaliga grova kränkningar men också berörda av den gemenskap vi kvinnor kunnat visa varandra i de olika uppropen. Fokus har inte varit partiegoism och viljan att baktala varandra, tvärtom. Det är modigt och något att bygga vidare på.   

Vänsterpartiet har under de senaste åren börjat med ett mer systematiskt internt jämställdhetsarbete. Vi har tagit en handlingsplan i centrala partistyrelsen som omfattar hela organisationen och vi har lagt alla riktade ekonomiska medel vi får centralt för kvinnors organisering, på detta arbete. I skivande stund håller vi även på att tydliggöra vår policy gällande sexuella trakasserier.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Vi har inget kvinnoförbund som arbetar med utåtriktad politik, det ligger på partiledningen. Istället har vi valt detta interna fokus. Ibland har Vänsterpartiet fått höra att vi som är ett feministiskt parti inte ska behöva hålla på med sådant här. Det är som att tro att bara för att man tycker en sak politiskt implementeras det automatiskt i organisationen. Så är det inte och vi tror att det är en styrka att vi har tänkt tvärtom.

 

Vänsterpartiet är ingen isolerad ö, det som förekommer i skolkorridorerna, på tidningsredaktionerna, hemma hos vanligt folk och i teatervärlden, förekommer såklart också inom politiken och hos oss. Det är en viktig insikt att ingen är immun, men också viktigt att då vilja göra någonting konkret åt det. Att försöka skapa ett utrymme fritt  från trakasserier genom långsiktigt arbete, men också genom att våga hantera och ta i de saker som ändå kommer upp.

Vårt internfeministiska arbete gör skillnad för oss är aktiva i dag, jämfört med hur det har varit för våra medsystrar tidigare i historien. Men att vi har gjort framsteg innebär knappast att allt är ”klart” eller perfekt och det kommer det heller aldrig att  bli. Vi upplever dock att vi har ökat medvetenheten om härskartekniker och ojämlik behandling beroende på kön, likaså vad gäller sexuella trakasserier. Vi har ändrat synen på vad som är accepterat och vad som ska vara normen.

 

Trots det sker det förstås helt oacceptabla saker även hos oss, men vårt systematiska jämställdhetsarbete, som inkluderar handlingsplaner och framtagna policys, ger oss som har ansvar för frågorna ett regelverk att stötta oss på. Sedan gäller det att se till att hela organisationen omfattas, inklusive alla distrikt och partiföreningar. Det är ett ständigt pågående arbete.

Vi vill nu ta nästa steg inom vår egen organisation. Vi kommer också att medverka i partiöverskridande samarbeten för att få stopp på trakasserierna. Ingen ska behöva utstå övergrepp, vare sig i skolan eller inom politiken. #Metoo har banat väg för stora förändringar. Det finns ingen väg tillbaka utan nu tar vi nästa steg, tillsammans.

Ida Gabrielsson och Hanna Gedin 
Ordförande för Vänsterpartiets kvinnonätverk; Biträdande partisekreterare