Replik. .

2020-07-10 13:52
Jakop Dalunde
Jakop Dalunde
Puffetikett
Dagens ETC

Välkommen in i matchen, Fredrick Federley

Vi välkomnar Fredrick Federley in i matchen när han nu röstar för det vi gröna länge krävt – att framtida investeringar i energi och infrastruktur ska vara förnybara, skriver Jakop Dalunde, europaparlamentariker för Miljöpartiet.

Det är en uppenbart bitter Fredrick Federley som väljer att påminna oss om omröstningen i februari, där han röstade för att fossila gasprojekt skulle få vara en del av den så kallade PCI-listan, en lista över energiinfrastrukturprojekt som kvalificerar sig för EU-finansiering.

Nu, fem månader senare, försöker Federley lägga ut dimridåer för att dölja det faktum att han röstade för finansiering av gasprojekt. Han påstår att det inte är någon skillnad på att rösta för en lista som möjliggör finansiering av 32 gasprojekt och det vi röstat om i veckan, det vill säga att vi uppmanar kommissionen att ta fram nya kriterier för listsättningen där gasprojekt inte ska få ingå.

Jag och Miljöpartiet röstade självklart nej till att fossila gasprojekten skulle få vara med i den fortsatta processen för EU-finansiering. Inte en krona ska gå till att finansiera fossila projekt mitt i klimatkrisens elfte timma.

Det är uppenbart att vi trampar Federley på en öm punkt när han nu – nästan fem månader senare – går till hätsk attack och anklagar Miljöpartiet för plakatpolitik. Federley talar med kluven tunga när han röstar för miljardinvesteringar i fossilindustri och ger konstgjord andning till en döende bransch.

Vi gröna i Europaparlamentet var inte ensamma i vår kritik av Kommissionens förslag på PCI-lista. Europaparlamentets – och Centerpartiets – vurmande för fossilgasprojekt kritiserades av bland annat Greta Thunberg, tidningen The Guardian, Greenpeace och flera andra miljöorganisationer. Även EU:s egen ombudsman inledde efter beslutet en utredning mot energilistan för att den brister i hänsyn till EU:s hållbarhetsmål. En utredning som fortfarande pågår.

Vi välkomnar Fredrick Federley in i matchen när han nu röstar för det vi gröna länge krävt – att framtida investeringar i energi och infrastruktur ska vara förnybara.

För oss miljöpartister fortsätter det vara lika viktigt att förändra världen här och nu som att förändra de långsiktiga spelreglerna och strukturerna. Därför kommer vi gröna aldrig godkänna fossilgasprojekt, vare sig när vi röstar om vilka projekt EU-parlamentet godkänner i närtid som vi gjorde i februari eller när vi röstar om hur vi ser på de långsiktiga spelreglerna som vi gjorde denna vecka.

Det är beklagligt att Federley inte är lika tydlig, något som lämnar en bitter eftersmak hos alla oss som på allvar brinner för att göra allt vi kan för att begränsa klimatförändringarna.

Jakop Dalunde 
Europaparlamentariker, Miljöpartiet