Debatt. .

2014-09-17 06:40
Står S fast vid löftet om förbättringar för de sjukskrivna? Det undrar Solrosuppropets Monica Armini. Bild: Tomas Oneborg/Svd/TT
Står S fast vid löftet om förbättringar för de sjukskrivna? Det undrar Solrosuppropets Monica Armini.

Upp till bevis, Löfven!

Kommer Löfven att kunna implementera sina utlovade sjukförsäkringsformer eller är de sjuka och skadade en möjlig förhandlingsvara i ett samarbete med de mindre allians­partierna? undrar Monica Armini från Solrosuppropet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är bara att konstatera att Löfven vann valet i söndags och att Reinfeldt nu får lämna Rosenbad. I Solrosuppropet har vi hittills fått kämpa mot en kvartett av borgerliga partier som alla varit för både utförsäkring och en så kallad rehabiliteringskedja. Men nu har vi alltså ett parti vid makten som säger sig vara emot dessa åtstramningar i sjukförsäkringen.

Det känns hoppingivande. Följande citat av Carin Jämtin och Tomas Eneroth från i lördags hittar jag på Social­demokraternas egen hemsida: ”Den som är sjuk ska kunna koncentrera sig på att bli frisk och inte behöva oroa sig för att bli utförsäkrad och fattiggjord. Vi vill avskaffa den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, satsa mer på rehabilitering och se till att ersättningen är 80 procent under hela sjukskrivningsperioden.”

Det här är positiva besked. För den som blivit sjuk under alliansens styre har det varit synnerligen tuffa bud. Ständiga prövningar mot arbetsmarknaden, sänkt ersättning och slutligen utförsäkring efter 914 dagar.

Men nu återstår att se om S kommer kunna implementera sina reformer av den moderat­ledda fyrklöverns sargade sjukförsäkring. Vilken typ av regeringsbildning kommer vi att få? Miljöpartiet är inne på samma linje som S och vill avskaffa den bortre tidsgränsen. För MP skriver Gunvor G Ericson att ”Det är inte lättare att få jobb eller att bli frisk av att leva i otrygghet och ovisshet om sin ekonomi. Luckorna i trygghetssystemen måste åtgärdas samtidigt som taket för ersättningen vid arbetslöshet bör höjas samt den bortre gränsen i sjukförsäkringen tas bort.”

Och hos V – som nu verkar vara ute ur leken – läser vi att ”Vänsterpartiet [vill] höja ersättningsnivån i sjukförsäkringen till 80 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) och taket från 7,5 till 9 prisbasbelopp, det vill säga från 333 000 till drygt 399 000 kronor (enligt 2014 års prisbasbelopp). [Vi vill] ta bort den sänkning av sjukpenningen som idag inträffar efter 365 dagar. Och vi vill avskaffa den bortre gräns i sjukförsäkringen som gör att man mister sin sjukpenning efter 550 dagar. Ingen ska utförsäkras bara för att en viss tid har förflutit. Sjukpenning ska man få tills man har återfått arbetsförmågan.”

Vi kan alltså vara hyfsat trygga med att vi får en återupprättad sjukförsäkring om Löfven väljer att samarbeta med MP, eller gör en kovändning och bjuder in V. Mer osäkert blir det om S vänder sig mot mitten. Vad händer då? Är de sjuka och skadade en möjlig förhandlingsvara i ett samarbete med de mindre allianspartierna? Eller står S fast vid löftet om förbättringar för gruppen sjukskrivna?

Konstateras bör också att det inte ser ut att bli någon ljusning vad gäller ersättningsnivåerna eller skatten för landets sjukpensionärer. De omfattas nämligen inte av den skattesänkning som S utlovat, nämligen att ”ta bort skatte­klyftan mellan löntagare och pensionärer och avskaffa pensionärsskatten med start i januari 2015”.

Vi har som uppgift att genom upplysning och debatterande få medier och allmänhet att inse det orimliga i att sjuka människor utförsäkras och hamnar utanför utanförskapet. Att riktig rehabilitering ofta saknas som del i återgången till arbete, och att arbetslösa (som ofta dessutom är sjuka) skickas ut i Fas 3-projekt. Dessa åtaganden kommer vi att fortsätta arbeta med oavsett vilken typ av regering vi får och oavsett om den blir stark eller svag, rödgrön eller tuttifruttifärgad. Vårt arbete har inte avstannat, och vi hoppas att Löfven tar sitt jobb på lika stort allvar och börjar bena i sjukförsäkringen snarast. Cirka 1 000 personer varje månad drabbas av stupstocken. Det är 1 000 för många.

Monica Armini 
Solrosuppropet, ett fristående nätverk som arbetar mot utförsäkringarna