Hoppa till innehållet

Israel

Debatt: Ta ert ansvar för att stoppa våldet

”Det går inte att enbart prata om Hamas dåd när stora delar av Gaza ligger i ruiner med människor och barn begravda under rasmassorna”, skriver debattörerna.

”Det går inte att enbart prata om Hamas dåd när stora delar av Gaza ligger i ruiner med människor och barn begravda under rasmassorna”, skriver debattörerna.

Bild: Mohammed Dahman/AP/TT

Dagens ETC

Sverige måste ansluta sig till kravet om ett omedelbart eldupphör och att alla fångar släpps. Politiker och media har ett ansvar att ställa alla som mördar civila till svars. Det skriver bland andra Ava Rudberg, förbundsordförande Ung vänster.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Våldet i Palestina och Israel har kommit att handla om en enda sak. “Kan du fördöma Hamas?” är en fråga med till synes obegränsat nyhetsvärde, och måste ställas till alla som kan tänkas ha kopplingar till Palestina. Muslimer, motståndare mot ockupationen av Palestina, till och med palestinier vars familjer nyss mördats av israeliska bomber måste deklarera att de väljer rätt sida. Frihet över terror, civilisation över barbari, ljus över mörker. 

Retoriken börjar likna hur den såg ut under USA:s så kallade krig mot terrorism. Citatet från George W. Bush – “antingen är du med oss eller så är du med terroristerna” – har blivit ledande ord för politiker och media. 

Vår hållning är tydlig. Våld mot civila är alltid en tragedi och måste få ett stopp. Den växande antisemitismen är oerhört allvarlig och vi måste fortsätta bekämpa alla former av rasism. Hamas är varken det palestinska folket eller den palestinska motståndsrörelsen. 

Vår solidaritet kommer alltid vara med folket, inte högerextrema organisationer. 

Samtidigt behöver vi se kravet på avståndstagande för vad det är – en skenmanöver. 

Den israeliska ockupationsmakten har skurit av Gaza från omvärlden. Om en organisation ens teoretiskt skulle stötta Hamas så är det mycket oklart hur det skulle påverka läget i Palestina. Svenska politiker och svensk media stirrar sig blinda på hypotetiska Hamas-kopplingar för att kunna undvika den riktiga frågan: den svenska statens medskyldighet i våldet. 

Den israeliska statens våld mot det palestinska folket började långt innan 7 oktober, men har nått fasansfulla proportioner de senaste veckorna. Den israeliska staten har stängt av all tillförsel av el, mat och vatten till Gaza, knappast Hamas dödligaste vapen. Tusentals civila palestinier har mördats i den israeliska arméns bombräder mot bostadshus, varav tusentals är barn. Det går inte att enbart prata om Hamas dåd när stora delar av Gaza ligger i ruiner med människor och barn begravda under rasmassorna.

Våld mot civila kan inte rättfärdiga mer våld mot civila. Den svenska staten håller dock inte med, utan arbetar för att underlätta det fortsatta massvåldet. Man lade ned sina röster i FN-omröstningen om ett humanitärt eldupphör. Man stryper allt bistånd till det palestinska civilsamhället, försvagar de organisationer som försöker skapa ett värdigt liv för palestinier och lämnar därmed Hamas som de enda som erbjuder ett alternativ. Man vägrar kräva att den israeliska staten upphör med sin offensiv för att nå en överenskommelse om eldupphör och frisläppta fångar. 

Sverige har på rekordfart blivit fullt indoktrinerade i amerikansk utrikespolitik. All självständighet i utrikespolitiken ska avfärdas för att vara samstämmiga med USA, oavsett hur stora mänskliga förluster det medför. Svensk media vill inte rapportera om de brott som begås mot palestinier eller den internationella solidaritetsrörelse som bara i Stockholm samlar tusentals personer. 

Snarare fokuserar man på om enskilda organisationer kan fördöma Hamas, journalister får riktlinjer om att inte säga Palestina och människor i solidaritet med Palestina påstås samverka med nazister. 

En kritik av Israels ockupation eller en strävan efter fred är tecken på en terroristkramare – är du inte med oss så är du mot oss. 

Vi uppmanar alla att se var den verkliga makten ligger och vad vi kan göra för att stoppa det urskillningslösa våldet. Sverige måste ansluta sig till kravet om ett omedelbart eldupphör och att alla fångar släpps. Politiker och media har ett ansvar att ställa alla som mördar civila till svars. Vi hoppas innerligt att ni en dag gör det.

Ämnen i artikeln