Hoppa till innehållet

Inrikes

Debatt: Sveriges stora medier gjorde bort sig med bilden på Karkiainen

Bilden på civiliminister Ida Karkiainen, där hon som tonåring ser ut att göra en hitlerhälsning, har fått stor uppmärksamhet. ”Att twittertrollen och SD-anhängarna på twitter går bananas är lika väntat. Men där borde det ha stannat”, skriver Linus Sköld (S).
Bilden på civiliminister Ida Karkiainen, där hon som tonåring ser ut att göra en hitlerhälsning, har fått stor uppmärksamhet. ”Att twittertrollen och SD-anhängarna på twitter går bananas är lika väntat. Men där borde det ha stannat”, skriver Linus Sköld (S). Bild: Sören Andersson/TT

Dagens ETC

Medierna vidarebefordrar bara Twittertrollens ­insinuanta ­påstående om att ­civil­ministern eventuellt heilat en gång när hon var 15. Början på ­veckan var en sorglig tid, styrd av ­drevmentalitet och ­sensationslystnad. Det skriver Linus Sköld (S).
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I måndags publicerade den SD-­anstrukna nyhetssajten Nyheter idag en bild på Ida Karkiainen som föreställer henne i 15-årsåldern i en pose som de väljer att omnämna som en Hitlerhälsning. En ­anonym källa uttalar sig om vilken musik som spelades hemma hos ­Karkiainen i ungdomsåren. Vit makt-musik av olika slag, påstås det. Twitter exploderar, Ida Karkiainen trendar.

Expressen publicerar ­några ­timmar senare ett reportage med mer ingående frågor om ­Karkiainens bakgrund. På vad som inte kan beskrivas som nåt annat än lösa grunder påstår Expressen att civilministern funnits i vad som närmast kan beskrivas som en vit makt-miljö eftersom hon följt med sin sambo på turnéer.

För att försöka leda detta i bevis etiketterar Expressen metallbandet Raubtier, som Karkiainens sambo är trummis i, som ”nationalistiskt”. Frågan är med vilken rätt de sätter den etiketten på ett etablerat band som spelar på stora scener, recen­seras på tidningarnas kultursidor och som inte själva ställer upp på den etiketten.

Därefter följer alla stora medier efter. SvD, DN, Aktuellt, Ekot, TT och lokal- och regionalpress publicerar alla nyheten att Nyheter idag har publicerat en bild föreställande en eventuellt heilande civilminister. När hon var i 15-årsåldern. De tillför inga nya fakta, refererar inte till några nya källor. Omständigheterna kring bilden är fortfarande inte klarlagda och Karkiainen var fort­farande i 15-års­åldern vid tillfället då bilden togs.

Att Nyheter idag publicerar en sådan bild och påstår saker om omständigheterna runt bilden känns rätt väntat. Nyheter idag är högerorienterad alternativmedia. De drar stora växlar för att av­dramatisera nazist- och rasistyttringar från SD-företrädare. Att twittertrollen och SD-anhängarna på twitter går bananas är lika väntat. Men där borde det ha stannat.

Det är helt obegripligt att redaktörer och publicister fattar beslut om att köra nyheten om att alternativmedia publicerat en bild på en 15-årig Ida Karkiainen som gör en icke-klarlagd gest i ett icke-­klarlagt sammanhang. Vi avkräver högstadielever att de ska kunna ”föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om informationens och källornas trovärdighet och relevans” (Lgr11). Det samlade mediesverige hade i måndags och tisdags blivit underkända i grundskolans samhällskunskap.

15-åringar får inte handla sprit eller cigaretter, de får inte rösta i allmänna val, de får inte ingå avtal, de får inte köra bil. Och den ordningen har vi för att samhället betraktar 15-åringar som endast delvis ­ansvariga för sina handlingar. Det är helt orimligt att avkräva en vuxen människa ansvar för vad hon gjorde 18 år tidigare, när hon fortfarande var ett barn.

Den som vill göra en nyhet av dyliktslag borde försöka klar­lägga sakfrågan – är Ida Karkiainen nazist? Har hon varit nazist förut? Bär hon på nazistiska värderingar? Men det perspektivet var det ingen som valde. Det skulle väl vara för svårt eller sannolikt inte bli någon nyhet alls.

De stora medierna vidarebefordrar bara Twittertrollens insinuanta påstående om att Karkiainen eventuellt heilat en gång när hon var 15. Början på veckan var en sorglig tid då drevmentalitet och sensationslystnad hos nyhetsmedierna nådde nya, helt absurda nivåer. Hoppas nästa vecka blir bättre.