Debatt. .

2021-01-15 02:00
  • I slutet av maj ska Belarus arrangera hockey-VM. Sverige bör bojkotta  turneringen så länge Lukasjenko  sitter vid makten, skriver debattören. Bild: Anders Wiklund/TT
    I slutet av maj ska Belarus arrangera hockey-VM. Sverige bör bojkotta turneringen så länge Lukasjenko sitter vid makten, skriver debattören.
  • Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko och René Fasel, ordförande för det internationella ishockeyförbundet, träffades nyligen i Minsk.  Bild:Nikolai Petrov/BelTA Pool Photo/AP
    Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko och René Fasel, ordförande för det internationella ishockeyförbundet, träffades nyligen i Minsk.
Puffetikett
Dagens ETC

Sverige måste bojkotta hockey-VM i Belarus

Det internationella ishockeyförbundet (IIHF) spelar diktaturen Belarus i händerna när de går vidare med planerna att arrangera ishockey-VM 2021 i Minsk. Det svenska ishockeyförbundet kan inte göra samma sak, utan bör bojkotta mästerskapet så länge Lukasjenko sitter kvar vid makten, skriver Karin Karlsbro (L).

Nyligen hölls ett möte mellan René Fasel, ordförande för IIHF, och Aleksandr Lukasjenko, Belarus diktator. Lukasjenko har beskrivit mötet som varmt, och en video togs från tillfället där parets syns hjärtligt krama om varandra. Med på mötet var även Dmitry Baskau, ordföranden för det belarusiska ishockeyförbundet. Han är en av de misstänkta för dödsmisshandeln av demokrati­aktivisten Raman Bandarenka.

Bandarenka är bara ett av offren för det eskalerande våldet och förtrycket i Belarus sedan det riggade presidentvalet den 9 augusti. Över 30 000 människor har blivit gripna, rapporterna om tortyr och miss­handel är omfattande och EU har infört riktade sanktioner mot landet.

Det borde vara helt otänkbart för alla att genomföra ishockey-VM i samarbete med Belarus och deras nationella ishockeyförbund. Det belarusiska ishockeyförbundet är inte en del av civilsamhället utan en statlig struktur, en förlängning av den regim som stulit valet och förtrycker folket.

Svjatlana Tsichanouskaja, den faktiska vinnaren av president­valet, Belarusian Sports Solidarity Fund och andra representanter för civilsamhället kräver alla att VM i Belarus stoppas.

Det handlar inte bara om säkerhetsläget och pågående demonstrationer. Det handlar om att ishockey är Lukasjenkos favorit­sport och att VM skulle bli ett stort propagandajippo. Det handlar om att vägra spela med i den charaden. Det handlar om att vägra stå sida vid sida med Dmitry Baskau, misstänkt för mord.

Lettland, som skulle samarrangera mästerskapet med Belarus, har sagt upp samarbetet på grund av den politiska situationen vilket lett till att IIHF nu ser Belarus som ensam arrangör.

Det är fullständigt oacceptabelt och en skam att IIHF fortsätter att legitimera den belarusiska regimen. I november förra året tog jag initiativ till ett brev från Europaparlamentariker till IIHF, med krav att Belarus ska fråntas värdskapet av 2021 års ishockey-VM. Brevet signerades av ett 40-tal europaparlamentariker. 

Jag skrev också ett brev till det svenska ishockeyförbundet. Förbundet bör bojkotta VM i Belarus så länge Lukasjenko sitter vid makten – och uppmuntra andra nationella förbund att göra samma sak. När det gäller mötet i måndags så slår Anders Larsson, ordförande för svenska ishockeyförbundet i en kommentar till Sveriges Radio fast att det är IIHF som beslutar var mästerskapet ska hållas. Han konstaterar samtidigt att säkerhetsläget och pandemiläget gör att det inte går att spela VM i Belarus nu. Han nämner inte den politiska situationen som ett skäl för att avstå. 

Att säga att beslutet är upp till IIHF är formellt korrekt, men samtidigt ett sätt att förringa det svenska ishockeyförbundets roll och inflytande. Sverige är en tung spelare i ishockeyvärlden och borde ha goda möjligheter att få med sig andra nationella förbund på en bojkott.

Lettiska nationella förbundet har uttalat att de överväger en bojkott. Det danska förbundet har redan sagt att man tänker bojkotta och att man hoppas på att andra skandinaviska länder gör samma sak. Om man även kunde få med till exempel Kanada och Finland på en bojkott så blir det ett stympat VM, och IIHF kan tvingas backa.

Normalt är sport inte politik. Men så är det i Belarus.

I sina kärnvärden skriver förbundet:

”Vi tar ställning för fair play mot fusk, våld, mobbning, rasism, grovt språkbruk, dopning, alkohol, droger och matchfixning.”

Nu har de chansen att leva upp till det, att vara en förebild för alla unga utövare av sporten och ta ställning mot fusk och våld. Den belarusiska oppositionen och civila samhällets företrädare är tydliga i sitt krav: stoppa VM i Minsk!

På vems sida ställer sig det svenska ishockeyförbundet?

Karin Karlsbro (L) 
EU-parlamentariker