Hoppa till innehållet

Replik

Debatt: Surrogatmödraskap är en form av människohandel

”Att Tammuz påstår att surrogatmödraskap kan ske utan risker för surrogatmamman genom en ’Golden standard’ visar på okunnighet om vad det innebär för en kvinna att vara gravid”, skriver dagens debattörer.
”Att Tammuz påstår att surrogatmödraskap kan ske utan risker för surrogatmamman genom en ’Golden standard’ visar på okunnighet om vad det innebär för en kvinna att vara gravid”, skriver dagens debattörer. Bild: Bild: Rajesh Kumar Singh/TT

Dagens ETC.

Det är svårt att ta ­Tammuz omsorg för kvinnors rättig­heter och hälsa på allvar om man känner till de skandaler som företagets inter­nationella ­koncern varit ­involverade i.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Surrogatförmedlingen Tammuz påstår i en debattartikel i Dagens ETC den 31 oktober att surrogatmödraskap inte är problematiskt, utan fungerar om det finns ”en solid värdegrund”. Men det är just en solid värdegrund som är oförenlig med handel och kontrakt med kvinnor kroppar och med barn.

FN:s princip om mänskliga rättigheter är en solid värdegrund. FN:s kvinno- och barnkonventioner är en sold värdegrund. Dessa överenskommelser och internationella åtaganden gör gällande att handel med människor aldrig kan tillåtas. Den mest fundamentala människorättsprincipen kan inte reduceras till ideologi och emotion så som Tammuz antyder.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Att hänvisa till avtalsfrihet och eget val visar på en bristande förståelse för surrogatmödrarnas verklighet. Resonemanget vilar på en föreställning om att alla människor är jämlika, att graviditeter är riskfria och att barn skulle vara vilka varor och tjänster som helst.

Rätten att ingå avtal är inte absolut och har aldrig varit det. Det är inte tillåtet att sälja sig själv som slav, och handel med organ är förbjudet. FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna skyddar de mest utsatta och hindrar utnyttjande av människors beroendeställning.

Att Tammuz påstår att surrogatmödraskap kan ske utan risker för surrogatmamman genom en ”Golden standard” visar på okunnighet om vad det innebär för en kvinna att vara gravid. Att bära ett barn och genomgå en förlossning är något av det mest riskfyllda en fertil kvinna kan utsätta sig för. Många kvinnor drabbas av sådant som avföringsinkontinens, depression, havandeskapsförgiftning, giftstruma eller blodpropp i lungan.

Ingen, inte ens Tammuz jurister, kan fastställa att en kvinna som skriver under ett av förmedlingens kontrakt inte kommer att ångra sig när hon håller sitt nyfödda barn. Ingen Golden standard kan garantera att kvinnan inte kommer må dåligt, få fysiska eller psykiska men av att ha burit och fött ett barn åt någon av Tammuz kunder.

Det är svårt att ta Tammuz omsorg för kvinnors rättigheter och hälsa på allvar om man känner till de av internationella medier uppmärksammade skandaler som företagets internationella koncern varit involverad i. Tammuz har till exempel varit inblandade i fall där surrogatbarn har blandats ihop. Företaget var även en av de förmedlingar som hade surrogatmödrar på plats i Nepal när landet drabbades av en förödande jordbävning år 2015.

Efter jordbävningen hämtades beställande föräldrar och nyfödda barn, samtidigt som de nyförlösta surrogatmödrarna lämnades kvar i det krisdrabbade landet.

I följden av de många incidenterna inom surrogatindustrin väljer allt fler länder att införa förbud mot handeln. EU har i två resolutioner slagit fast att surrogatmödraskap är en form av handel med kvinnors reproduktiva organ och bör förbjudas. Liknande initiativ har nyligen framförts till FN.

Vi har stor respekt för det lidande det innebär att inte själv kunna få genetiska barn. Men hur stark längtan efter barn än må vara är det ingen mänsklig rättighet att få barn. Gränsen för hur långt samhället kan gå för att tillfredsställa denna längtan måste dras vid människohandel. Sverige måste stå upp för att alla former av människohandel fortsatt ska vara förbjudet.

Ämnen i artikeln