Hoppa till innehållet

hbtq

Debatt: Strandhäll körde med fula knep på kongressen

Annika Strandhäll (S).

Annika Strandhäll (S).

Bild: Maja Suslin/TT

Dagens ETC

Transpersoner dör, och lever inte sitt bästa liv i Sverige. Alla våra grannländer har infört självbestämmande av juridiskt kön.

Då är det under all kritik att agera som S-kvinnors ledning gjorde under kongressen, skriver HBTQ+Socialdemokrater.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Idag är det Socialstyrelsens rättsliga råd som efter utredning från transmottagning beslutar om en person som vill ändra sitt juridiska kön får göra det eller inte. Processen är lång och plågsam för den enskilde. Att införa självbestämmande skulle istället flytta beslutet till personen att själv välja juridiskt kön om det uppfattas som felaktigt. Sverige är det enda landet i Norden som ännu inte infört självbestämmande i lag. 

Till årets S-kvinnokongress hade en modig kvinnoklubb skrivit en motion om självbestämmande av juridiskt kön. Efter bitvis hårda debatter röstade 31 S-kvinnor för, 59 emot och sex avstod. Det förvånar inte oss, varken att det blev ett avslag eller att så många är för självbestämmande. Ledningen var inte heller överens om motionen vilket visar att frågan växer. 

Det som förvånar oss är att Annika Strandhäll i talarstolen använde transfobisk retorik, fula knep och lögner. S-kvinnors förbundsstyrelse och förbund må vara oense. Men påståendet att vi är det stämmer inte. 

Vi är överens. 

När vi i HBTQ+Socialdemokrater tog ställning i den här frågan var vi eniga. Alla ombud var för. Ingen debatt, ingen diskussion, självbestämmande är självklart! 

Att använda lesbiska kvinnor som verktyg för att ändra ombudens åsikt är ett övertramp. Vi beklagar att ombuden vilseleddes. Om ni är intresserade av vår ståndpunkt finns vi här. Vi har erfarenhet och kunskap i frågan. Vi står bredvid transpersoner, inte mot. Och vi vägrar låta vårt parti ställa grupper inom vårt community mot varandra. 

Vi förstår att det finns frågor och oro. Så var det när homosexualitet skulle upphöra som diagnos, när äktenskapslagstiftningen skulle bli könsneutral och när tvångssteriliseringarna av transpersoner skulle förbjudas. Men vi har statistik och fakta, vi har exempel och kunskap. Vi vill träffa er och förklara. 

För i slutändan måste vi komma framåt. Transpersoner dör, och lever inte sitt bästa liv i Sverige. Alla våra grannländer har infört självbestämmande av juridiskt kön, och snart är fler demokratiska länder i Europa för än emot. Ska Sverige stå kvar sist, med Polen och Ungern? Ska partiet rösta emot precis som S-kvinnor, tillsammans med Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna? 

Vi måste ta oss fram i frågan, hitta lösningar. 

Det är angeläget att fatta beslut omgående. Människor lider i väntan på besked om beslutsfattare kommit till insikt i frågan om våra liv. Köerna till transvården är för långa och väntan på självbestämmande har varit ännu längre. Vi kan inte vänta mer. Medan ni velar dör människor!

Ämnen i artikeln