Hoppa till innehållet

Gaza

Debatt: Stoppa folkmordet i Gaza

”Det är ett folkmord som pågår, en andra Nakba, en etnisk rensning av det palestinska befolkningen”, skriver Jeannette Escanilla från Ship to Gaza Sverige.

”Det är ett folkmord som pågår, en andra Nakba, en etnisk rensning av det palestinska befolkningen”, skriver Jeannette Escanilla från Ship to Gaza Sverige.

Bild: Niklas Almesjö / Adel Hana

Dagens ETC

Vi, Ship to Gaza Sverige, kräver ett omedelbart slut på det eskalerande kriget mot Gaza och att civila skyddas i enlighet med internationell rätt. Även krig har lagar. Civila är inte ansvariga för Hamas och andra palestinska väpnade gruppers brott, precis som civila inte är ansvariga för Israels illegala ockupation och apartheidpolitik.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vi är djupt oroade över utvecklingen i Gazaremsan. De israeliska bombningarna av Gaza efter Hamas massaker av cirka 1 300 israeler är värre än någonsin. I ett av världens mest tätbefolkade område, där hälften av de 2,2 miljonerna utgör barn, sker ett folkmord just nu och tystnaden ekar. Omvärlden bevittnade hur den israeliska regeringen öppet deklarerade krigsbrott, en total belägring av Gaza samt att området ska jämnas med marken. I skrivande stund har över 2 300 palestinier dött varav drygt 700 är barn. Den kollektiva bestraffningen av Gazas civilbefolkning utgör en grym och omänsklig krigsförbrytelse. 

"Som ockupationsmakt har Israel en tydlig skyldighet enligt internationell rätt att säkerställa att de grundläggande behoven hos Gazas civilbefolkning tillgodoses", säger Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard.

Den israeliska regeringen senaste uttalanden om att de bekämpar mänskliga djur och att Gaza ska fullständigt belägras genom att stoppa mat, vatten, el och gas är inte bara ett brott mot internationell rätt utan också ett allvarligt brott mot grundläggande mänskliga rättigheter och grundläggande principer för mänskligheten. Gazas enda kraftverk har stannat sedan bränslet sinat och snart är de överfulla sjukhusen i Gaza strömlösa. Dricksvattnet i Gaza är på väg att ta slut, och FN varnar nu för att människor snart kan börja dö av vätskebrist. 

Israeliska regeringen som uppmanat 1,1 människor fly till södra Gaza inom 24 timmar fördömdes av FN som menade att det är omöjligt utan förödande humanitära konsekvenser. Enligt UNRWA har en miljon människor förflyttats i Gazaremsan den senaste veckan. Läkare utan gränser konstaterar att det humanitära läget i Gaza är katastrofalt och att vittnesmålen de får inifrån är fasansfulla. Israeliska bomber som haglat över civila bostadskvarter de senaste dygnen. Det finns ingenstans att ta vägen för dessa människor som nu fördrivs. Gränsen till Egypten är bombad av Israel och stängd och gränsen till Israel är stängd för Gazabor.

Det är ett folkmord som pågår, en andra Nakba, en etnisk rensning av det palestinska befolkningen. FN-experten Francesca Albanese varnar att Israel är nära att genomföra en etnisk rensning och att det internationella samfundet måste ingripa för att få till en vapenvila.  

Efter Hamas attack mot civila valde svenska regeringen att pausa biståndet till Palestina tills vidare och började diskutera tillbakadragande av erkännande av Palestina som stat. Ett av regeringspartierna, Liberalerna, öppnar upp för svensk vapenförsäljning till Israel. Högervinden över det politiska etablissemanget har aldrig varit starkare. Israels kolonialisering av Palestina där det palestinska folket i decennier blivit fördrivet, exploaterat, trakasserat och mördat av en av världens största militärmakter med stöd av USA, får nu frikort att genomföra ett folkmord.

Svenska regeringen och världs­samfundet har i decennier haft kännedom om hur Israel begår upprepade brott mot internationell rätt i form av illegala bosättningar och apartheidpolitik. Våren 2022 drog FN:s särskilda rapportör slutsatsen att Israels ockupationspolitik är apartheid. Han uppmanade till sanktioner på grund av Israels systematiska och långvariga överträdelser av internationell lag – som inkluderar överträdelser av förordningar som antagits av FN:s säkerhetsråd. Andra stater har ett ansvar att införa åtgärder för att stoppa brott mot internationell lag, hette det.

Samma år uppgav FN:s Human Rights Council, UNHRC att Israel har det yttersta ansvaret att stoppa våldsspiralen. Enligt den rapporten är ockupationen, och diskriminering som råder till följd av den, roten till konflikten. Tvångsförflyttningar, hot om tvångsförflyttningar, rivningar, uppbyggnad och expansion av bosättningar, bosättarnas våld och blockaden av Gaza menar man är bidragande faktorer till våldscyklerna.

Sveriges regering har inte hållit en tydlig linje att brott mot internationell rätt behöver följas av politiska konsekvenser som kan leda till ett slut på ockupation och fred. Israel får fria händer att definiera hämnden på sina egna villkor. Dubbelmoralen som det internationella systemet vilar på har bevisat ännu en gång att palestinierna inte betraktas som människor. Deras kroppar är inte sörjbara. Situationen för palestinierna har förvärrats år in och år ut och lämnats kvar i ett öde bestående av maktlöshet, desperation och hopplöshet. 

Vi vädjar vi till den svenska regeringen och politiska partier, att medverka till omedelbara och meningsfulla åtgärder för att stoppa den etniska rensningen i Gaza och skydda oskyldiga liv. Den starkes rätt får inte gå före folkrätten.

Stoppa folkmordet i Gaza.

Ämnen i artikeln