Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Social dumping är en skam för Solna

Bostadsområde i Solna. ”Bristen på hyresrätter i Solna används som svepskäl för att skicka iväg flyktingarna till glesbygden”, skriver debattörerna.
Bostadsområde i Solna. ”Bristen på hyresrätter i Solna används som svepskäl för att skicka iväg flyktingarna till glesbygden”, skriver debattörerna. Bild: Bild: Janerik Henriksson/TT

Dagens ETC.

Det är inte hållbart att nyanlända ska skickas iväg till glesbygden där det finns sämre chanser till utbildning och jobb. Det är dags att Moderaterna i de rika borgerligt styrda kommunerna i storstadsområdena tar sitt ansvar för etableringen, skriver Arne Öberg (S) och Sara Kukka-Salam (S).

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Solna kommun var redan förra hösten i centrum då debatten som social dumping tog fart. Statskontorets rapport, som nyligen släpptes, bekräftar de negativa effekterna av Solnas agerande. Moderaterna i Solna har satt i system att skicka iväg nyanlända från kommunen efter två år.

Det är nu belagt att Solna och andra moderatstyrda storstadskommuner ägnat sig social dumping där nyanlända skickas till kommuner med svagare arbetsmarknad. Av de nyanlända som fick sin placering i Solna, en av Sveriges rikaste kommuner, år 2015 har 66 procent flyttat från kommunen. Det är den högsta siffran i hela Stockholms län.

Enligt den beryktade ”Solnamodellen” ska alla nyanlända kunna stå på egna ben och kommunens ansvar som upphör efter två år. Det är i själva verket här som utslussningen till glesbygdskommunen tar vid. Bristen på hyresrätter i Solna används som svepskäl för att skicka iväg flyktingarna till glesbygden. I dessa kommuner är arbetsmarknaden svagare än i Solna som är landets företagsvänligaste kommun. Resultatet av Moderaternas politik var att de nyanlända som fick en enkelbiljett betald av Solna kommun hamnade i bidragsberoende i mindre orter med få arbetstillfällen.

Moderaterna håller hårt på idéen om att efter två år upphör kommunens ansvar för etableringen av nyanlända. Människorna ska bort. Samtidigt som flyktingar skickas iväg så står massor med modulbostäder, som byggdes upp under 2016, i Solna helt tomma – utan hyresgäster. Istället för att låta nyanlända bo kvar och betala hyran med sin inkomst så låter Moderaterna skattebetalarna stå för notan för de tomma modulbostäderna genom att söka ersättning från Migrationsverket för så kallade ”tomhyror”. Detta system blottar Moderaternas syn på nyanlända. De är inte välkomna även om de kan betala hyran och modulbostäder står tomma.

Sedan 2015 har vi socialdemokrater föreslagit att kommunen ska införa ett snabbspår för utbyggnaden av hyresrätter i bostadsrättstäta Solna. Ett ökat utbud av hyresrätter skulle öka möjligheterna för såväl nyanlända som ungdomar att hitta en permanent bostad i Solna genom bostadskön. Vi vill se fler alternativ efter två år. Ett är korttidskontrakt i tomma modulbostäder för att fler ska kunna avsluta sina studier och komma in på arbetsmarknaden. Vi vet att vägen till en permanent bostad går via jobb eller företagande.

Att systematiskt skicka iväg nyanlända, som är mitt i en pågående yrkesutbildning, är direkt kontraproduktivt. De långa avstånden och de begränsade möjligheterna till utbildning och en sämre arbetsmarknad leder främst till längre etableringstid, onödiga skolavbrott och ett i våra ögon helt onödigt bidragsberoende.

Det är dags att Moderaterna i de rika borgerligt styrda kommunerna i storstadsområdena tar sitt ansvar för etableringen av nyanlända. Det är ovärdigt att Moderaterna låter Solnas modulbostäder stå tomma samtidigt som de söker bidrag från migrationsverket för att täcka tomhyror och skickar nyanlända till glesbygden. Det är dags att Migrationsverket sätter stopp för detta system genom att stoppa utbetalningar till kommuner som ägnar sig åt social dumping.