Debatt. .

2017-11-10 09:00
Dagens debattör Anna Mollstedt från organisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime, arbetar mot hedersförtryck. Bild: Amr Nabil/TT/AP
Dagens debattör Anna Mollstedt från organisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime, arbetar mot hedersförtryck.

Sluta beskylla oss som arbetar mot hedersförtryck för rasism

Berätta för tonårstjejen hur hon kan delta i aktiviteter på samma villkor iklädd burka som killen med shorts och t-shirt.

När det diskuteras burka och niqab är det viktigt att veta vad detta innebär. Inte bara för dem som en del kallar för normbrytande, utan framför allt för utsatta människor som lever under hedersförtryck.

Det handlar inte om att omforma människor som kommer till Sverige till att följa våra svenska ideal. Det handlar inte heller om att ”de” måste anpassa sig till vår svenska kultur. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


SLUTA föra en främlingsfientlig retorik för att plocka enkla röster från rasister. Det finns många andra sakliga argument att använda för att belysa hedersstrukturer. Den rasistiska agendan förstör så otroligt mycket för oss som dagligen kämpar med att sätta hedersfrågan på dagordningen.

Men, det handlar verkligen inte heller om att blunda för den hederskultur som tusentals människor i Sverige lever i i dag. SLUTA relativisera och hävda att Sverige ska vara ett mångkulturellt land som står upp för normbrytande beteenden när ni uppenbarligen inte har en aning om vad normbrytande beteende innebär för någon som är utsatt för hedersförtryck.

Det är förkastligt att ni beskyller oss som vågar prata om hedersförtryck för rasism och islamofobi. Att göra det är att försöka plocka enkla politiska poäng, precis som den som använder främlingsfientlig retorik gör.

Vem tar de riktiga offrens, det vill säga de utsattas, parti i detta? Det som tjafsas om är vilka epitet ni ska använda på varandras retorik. Ingen ger några konkreta förslag på hur vi faktiskt ska hjälpa alla dem som vi inom GAPF ser och pratar med varje dag.

Flickan som redan innan puberteten blir övertäckt på väg till förskolan för att vänja sig vid det tills det blir ett ”riktigt tvång”. Tonårs­tjejen som blev mördad för att hon tog av sig slöjan när hon trodde att ingen såg. Kvinnan som blivit tvingad och i sin tur måste tvinga sina döttrar att ta på sig stora tygsjok så att ingen av det motsatta könet ska råka se konturen av deras kroppar.

Medan båda sidor av politiken är upptagna med att kasta paj på varandras retorik vare sig den är främlingsfientlig eller relativistisk, så lever tusentals människor i Sverige kvar mitt i den misär som hederskulturen innebär.

Och vi står mitt i skottlinjen och hinner knappt ägna oss åt kärnverksamhet eftersom vi har fullt upp med att försöka ta tillbaka bollen från rasister eller försöka få relativister att fatta.

Sveriges politiker ska säkerställa att alla människor är lika värda oavsett vilken identitet eller bakgrund vi har. Ett färskt exempel på hur relativister blundar för hedersförtrycket är Grön Ungdom som för ett par veckor sedan skrev att lika värde inte bara är något du föds med utan något som omskapas i situationer varje dag.

De uppmanar i artikeln som publicerades i Dagens ETC att säga orden ”Nej tack!” när någon vågar lyfta och problematisera en del av det förtryck som GAPF möter varje dag, och hänvisar till att problematiseringen är rasistisk och islamofobisk.

Tyvärr är yttrandet av orden ”Nej tack” i ängslan för att bli kallade rasister en vanlig undanflykt som många politiker använder sig av utan vidare analys. En analys som är avgörande ur den utsattes perspektiv.

Kan någon förklara för mig hur en flicka, ungdom eller kvinna är ”lika mycket värd” när hon tvingas ta på sig burkan för att täcka över allt hon är? Förklara för mig hur politiker säkerställer att alla människor är lika mycket värda genom att säga ”Nej tack” – utan att komma med ett enda förslag på hur vi ska hjälpa de som lever under förtryck? Sist jag kollade räckte det inte med att skriva ”vi ska inte acceptera detta” i en debattartikel.

Berätta för föräldrarna som lever under ständig övervakning och kontroll av släkten varför samhället inte tar deras parti utan i stället legitimerar släktens ”normbrytande” krav på henne?

Berätta för tonårstjejen hur hon kan delta i aktiviteter på samma villkor iklädd burka som killen med shorts och t-shirt, och framför allt hur de kan ses som jämlika?

Orden ”Nej tack” med hänvisning till rasism och islamofobi innebär att man blundar för de människor som utsätts för hedersförtryck varje dag, dygnet runt. Det för mig är INTE ett samhälle där alla människors lika värde efterlevs.

Det är när jag ser ett samhälle där vem som helst kan använda, eller INTE använda burka, där vem som helst kan klä sig hur som helst oavsett kön, identitet eller bakgrund och samtidigt inte riskera sitt liv för det. Där är vi inte i dag.

Anna Mollstedt 
Projektledare, riks­organisationen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime