Debatt. .

2017-10-25 08:54
”Vart har begrepp som solidaritet, broderskap och ambitionen att värna de svaga tagit vägen?”, frågar sig dagens debattör. Bild: TT (montage)
”Vart har begrepp som solidaritet, broderskap och ambitionen att värna de svaga tagit vägen?”, frågar sig dagens debattör.

Släpp loss solidariteten för de ensamkommande, Löfven!

Nu vet jag inte längre vad som skiljer er från ­Alliansens migrationspolitik, ja, inte ens ­Sverigedemokraternas.

Nej, Stefan L, Morgan A, Anders Y och Helene Fritzon och ni andra i regeringen, era argument för den förda migrationspolitiken duger inte, de är byggda på halvsanningar, osanningar och lögner. Lögnerna är värst att ta emot, för de fullständigt spränger sönder allt det som jag menar att socialdemokratin har stått upp för.

Nu vet jag inte längre vad som skiljer er från ­Alliansens migrationspolitik, ja, inte ens ­Sverigedemokraternas. Vart ha ­begrepp som solidaritet, broderskap och ambitionen att värna de svaga tagit vägen?


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Jag tror att en stor del av Socialdemokraternas och för den skull även Miljöpartiets valmanskår mår väldigt dåligt av att bevittna hur ni barrikaderat er bakom en dövstum mur av blind ohörsamhet. En klago­mur som inte hör och inte ser att ni har hamnat så fullständigt vilse i värderingar, de om humanitet, om medmänsklighet, om empati eller om ren och skär godhet, om man så vill.

Är allt detta glömt? Hör ni inte gråten från mångtusende unga skräckslagna människor? Eller från alla vi tiotusentals och åter tiotusentals svenskar som inte står ut men kämpar trots allt? Betyder inte ”social” något i er demokrati?

Jag ska inte tjata om allt som har hänt, som inte borde ha hänt, men bara så att vi vet vad det är vi diskuterar: Först och främst talar jag enbart om ensamkommande barn, de som då 2015 omfamnades och kramades även av dig, Stefan. Sedan fick du kalla fötter och svek löftet till alla de barn som redan fanns i landet. Det är den största synden av alla i denna svekfullhet. Och sen ska de ensamkommande barnen bevisa sin utsatthet med handlingar som man vet att de omöjligt kan få tag på. 

De får vänta i vånda och ångest i flera år på beslut. Rättsröta i Migrationsverket med märkliga åldersuppskrivningar, ovetenskap i åldersbestämningar, tolkar som inte kan tolka samt undermåliga beslutsunderlag. Barn som plötsligt blir helt vuxna när de fyller 18 år, för det gör de ju självfallet efter flera års väntan i Sverige, som då i ett nafs anses kapabla att klara sig i ett land de inte har några anknytningar till. Till ett land ursvenskar avråds resa till och ett land där inte ens Röda Korset vågar vistas i länge.

Ja, till och med 200 Afghanistan­diplomater väljer att söka asyl i andra länder efter att deras diplomattjänster avslutas.

Det finns så mycket mer att undra över. Naturligtvis finns främst min oro för hela tragedin med de ­ensamkommande barnen, men också för vad det är som händer och har hänt med er. Vi är så många som vill höra något gott från er. Vad är det som gör er så kallhamrade? När inte ens ni, sprungna ur en solid solidaritet med den utsatte, vem ska då? Finns inte längre ett ansvar för ett helt Sverige, som ni nu i stället splittrar? 

Låt mig låsa upp din tvångströja, Stefan. Det finns rikligt och tillräckligt med riksdagsledamöter i partier­na (även i ditt eget, kanske inte bland moderater och såklart inte inom SD) som med lättnad skulle trycka ja-knappen inför frågan om beviljande av amnesti för just dessa ungdomar. 

Det är bara att ställa frågan och låta svaret vara fritt.

Bertil Hagström 
Allmänläkare med.dr., extrafarsa till afghanpojkar och en av grundarna till uppropet ”Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar” med 19 000 Facebookmedlemmar.