Debatt. .

2018-05-18 09:00
Bild: Bertil Ericson / TT

Ship to Gaza seglar för att bryta tystnaden

Man pratar om fred, politik och militärt försvar, attacker och hämndaktioner men det är i grund och botten civilbefolkningen som gör allt för att överleva i det alltmer sargade Gaza, som blir lidande.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Få kan väl ha undgått att mötas av nyheterna från Gaza de senaste veckorna. Civila palestinier som fredligt demonstrerat vid gränsen under namnet The Great Gaza March – mot den illegala och inhumana ockupationen och för sina basala mänskliga rättigheter – som attackerats, skadats och
dödats av Israels militärt tränade prickskyttar.

Man pratar om fred, politik och militärt försvar, attacker och hämndaktioner men det är i grund och botten civilbefolkningen som gör allt för att överleva i det alltmer sargade Gaza, som blir lidande. De kvinnor, män och barn som för en daglig kamp för överlevnad.

På en plats där hela samhället har raserats. Där man varken kan resa in eller ut, exportera eller importera varor, fiska i sitt eget fiskevatten, arbeta, studera eller få den sjukvård som behövs.

Det är de politiska motsättningarna, attackerna och dödandet som når våra mediakanaler men den svåra vardagen i Gaza syns sällan.

Vi i Ship to Gaza har arbetat det senaste året för att än en gång försöka upprätta detta folks rättigheter och att häva sjöblockaden mot Gazaremsan.

Ship to Gaza vill därför bryta den tystnad som finns om situationen i Gaza, och vi vill med handling visa att vi kan göra något. Vi kan göra mer än att bara titta på.

Två miljoner människor är instängda och i Israels klor, där förnedring och omänsklig behandling är vardag för palestinier i Gaza. Israel agerar ostraffat emot alla konventioner om mänskliga rättigheter, rätten till liv och mänsklig värdighet!

Israel är idag en odemokratisk apartheidstat, inte ”Mellanösterns enda demokrati” som de så ofta vill utge sig för att vara. Det är det land som har fått flest FN-resolutioner emot sig i historien. Ett land som i sitt förtryck av palestinier ofta använder sig av ”kollektiv bestraffning”, något som bryter mot folkrätten. I fallet med blockaden av Gaza är det uppenbart för allt fler. Idag brukar Gaza betecknas som världens största utomhusfängelse.
 
Blockaden av Gaza måste hävas för alla barns rätt att vara barn. Situationen är så allvarlig i Gaza att omvärlden måste agera nu, enligt FN kommer Gaza annars att vara obeboeligt tidigare än år 2020. Omvärlden kan inte fortsätta blunda för Israels övergrepp mot det palestinska folket i Gaza.

Till palestinierna på Gazaremsan sänder vi med våra båtar en hälsning om fred och solidaritet: Ni är inte ensamma eller bortglömda! Situationen är svår men inte hopplös. Till Sveriges och världens ledare skickar vi ett tydligt budskap: Lev i handling upp till talet om mänskliga rättigheter, häv blockaden som ett första steg på vägen mot verklig fred och rättvisa.

Vi i Ship to Gaza är vanliga människor som tror på humanitet och medmänsklighet med våra medmänniskor. Vi tror på rättvisa och solidaritet. Och vi ser det som vårt uppdrag att rikta världens ögon mot Gaza. Att berätta deras historier och livsöden, och få omvärlden att reagera och agera för Gazabornas rättigheter.

Därför seglar vi igen, denna gång i en konvoj med fyra båtar, tillsammans med Freedom Flotilla Coalition, och de många internationella kampanjerna – alla med samma mål och slutdestination: Gaza hamn.
 
Det som återstår
nu är att få politiker att gå från ord till handling. Ship to Gaza kommer under 2018 att segla med fredliga båtar och vi kommer att lägga till i hamnar runt om i hela Europa för att sprida information om situationen i Gaza. I juli styr vi mot Gaza i syfte att bryta blockaden. Vi uppmanar Sveriges politiker och politiker från hela världen att i svallvågorna av vår aktion höja rösten för vår säkerhet under färden och att blockaden ska hävas.
Vi tar med oss Ellen Keys dröm in i vår tid och önskar att vi får uppleva barnens århundrade. För att det ska gälla även barnen i Gaza måste blockaden hävas.

Jeanette Escanilla 
Ordförande i Ship to Gaza