Hoppa till innehållet

Media

Debatt: Seriösa debattörer borde lämna Musks trolliga kloak

Bild: Darko Vojinovic

Dagens ETC

X har blivit en kloak utan kvinnor men fylld av anonyma män, desinformation och hatbrott. Det är dags för politiker och journalister att lämna, menar Payam Moula chefredaktör för idétidskriften Tiden.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Att X (tidigare Twitter) blivit en kloak tycks råda konsensus om. Sedan Elon Musk tog över skutan har han slängt runt 6 000 av de tidigare 7 500 överbord. 80 procent av de som jobbade mot hatbrott och desinformation har fått sparken. Hatbrotten har på senare tid skjutit i höjden och EU hotar nu med att förbjuda plattformen inom sina gränser.

Det här känner de flesta till, och är alla rimliga skäl till att sluta använda plattformen. Då har jag inte ens gått in på hur Musk stänger av journalister han inte gillar och hans fäbless för konspirationsteorier. Det finns nämligen en annan aspekt som kanske mer än allt annat gör plattformen förödande för politik och politiska journalister – nämligen att i princip inga kvinnor använder plattformen. 

Enligt Internetstiftelsens rapport ”Svenskarna och internet 2023” använder runt tre procent av svenska kvinnor X regelbundet vilket innebär att X i princip enbart används av män, och då främst yngre män (antalet totala användare på plattformen är liten).

Internetstiftelsen visar även att X sticker ut särskilt vad gäller näthat och trakasserier. Även om nästan inga kvinnor använder plattformen så väntar hat och hot de få som vågar uttrycka sina åsikter där.

Är en plattform i princip utan kvinnor, full av desinformation och botar, en bra plats för politisk bevakning? 

Flykten från X har pågått ett tag nu. En grupp som däremot tycks klamra sig kvar är politiska journalister. Fast är en plattform i princip utan kvinnor, full av desinformation och botar, en bra plats för politisk bevakning? 

Att journalister påverkas av X leder till destruktiva fenomen. Victor Malm, Expressens kulturchef, har delvis rätt när han i en text med rubriken ”I Sverige är man ond om man stödjer Gaza” skriver att högern ägnar sig åt verbalt våld och fiskmåsbeteende mot de som uttrycker stöd till en civilbefolkning under tortyr. Men delvis är det också en beskrivning att hur det låter på X. Den som byter ut X mot Tiktok eller Instagram får något annat.

En annan destruktiv effekt av att journalister får sin verklighet från X är att politiska frågor och åsikter som främst bärs av kvinnor glöms bort. Med jämna mellanrum påminner opinionsinstituten exempelvis om att sjukvård är en av väljarnas viktiga frågor. När sist speglades det av politiska journalister? Vilka tycker vad, var går konflikterna? 

Sveriges sjukvårdsminister (jag förstår om du behöver googla vem det är) lyckas vara anonym, trots att hon har ansvar för en av folkets viktigaste frågor, och trots att 17 av 19 regioner skär ner och många upplever en akut kris. Hur kan det vara möjligt? 

För att på ett forum som domineras av anonyma män, botar och desinformation diskuteras inte sjukvård eller andra frågor överrepresenterade hos kvinnor.

För att uppnå förändring har jag följande förslag. Partisekreterarna för oppositionen (M och SD har jag tyvärr gett upp hoppet om) bör komma överens om att deras partier och riksdagsledamöter ska lämna X. Om partierna gör gemensam sak finns inte längre anledning för journalister att vara där.

På så vis kanske Sverige får en politisk bevakning som inte ignorerar halva befolkningen men som tar anonyma troll på största allvar.

Har man svårt att lämna X för att det saknas alternativ kan man med fördel pröva Threads. Det har jag gjort.

Har du invändningar på denna text tar vi det där.

Ämnen i artikeln