Hoppa till innehållet

Sverigedemokraterna

Debatt: SD:s trollfabrik är en amerikansk uppfinning

Dagens ETC

Desinformation som brusar så högt att det pressar undan allt annat. Detta är vad vi måste vänja oss vid framöver. Och lära oss avslöja.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vanligtvis tar det ett par år för amerikanska nymodigheter att nå Sverige. Jimmie Åkesson och SD har ganska snabbt anammat Trump-gängets sätt att jobba inom medieområdet. 

2018 sa förre Trump-rådgivaren George Bannon i en intervju: ”Man bekämpar dem genom att översvämma hela medielandskapet med skit.” 

”Dem” är de etablerade medierna. Och så har det gått till i USA. Trump och mediecirkusen runt honom tränger ut (nästan) all energi och normal, traditionell nyhetsförmedling och debatt ur offentligheten. 

I Sverige hörs SD-trollen säga sig vilja ”kasta skit på Teodorescu Måwe” (KD:s förstanamn inför EU-valet). En strategi vi måste avslöja: SD VET (liksom Bannon) att de sprider lögner, vars viktigaste roll är att stjäla plats från andra, viktigare saker.

I Kalla fakta säger ett ”troll” just det: kvantiteten är det viktiga! Kvaliteten i informationen är oviktig. Och lögnerna måste upprepas, så att de biter sig fast. Klassiskt exempel: påståendet att Obama var en icke legitim president (inte född i USA).

Detta är vad vi måste vänja oss vid framöver. Och lära oss avslöja!