Hoppa till innehållet

Trollfabriken

Debatt: SD:s oärliga metoder hotar vår demokrati

Dagens ETC

Jag tar kraftigt avstånd från Sverigedemokraternas arbetsmetoder och det borde varje svensk göra. För vi ska inte gå mot en utveckling där politiska partier sprider propaganda till våra barn i lönndom.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

TV4 och Kalla gakta har nyligen genom wallraffande visat att Sverigedemokraterna driver anonyma konton i sociala medier. Partiet menar att inläggen på dessa konton enbart är humoristiska, men i själva verket baktalar och misstänkliggör de såväl invandrare som sina politiska motståndare i syfte att påverka framför allt ungdomar politiskt. 

Avslöjandet borde leda till kraftfulla åtgärder från Sverigedemokraterna, men det viftas bort som att det inte skulle vara något problem och partiet går istället till angrepp mot massmedia. Sverigedemokraterna beskriver sig gärna som Sverigevänner, men deras agerande är allt annat än Sverigevänligt.

Jag är övertygad om att detta är en av orsakerna till att det politiska engagemanget minskar i vårt land. 

Jag började engagera mig politiskt under valrörelsen 2014 och blev då chockad över vad man som politiskt aktiv utsattes för på nätet om man vågade uttala sig. Hatet är idag värst mot miljöpartister, men alla partier är drabbade. Jag är övertygad om att detta är en av orsakerna till att det politiska engagemanget minskar i vårt land. Det borde ligga i alla politiska partiers intresse att detta ska upphöra. Men istället jobbar Sverigedemokraterna i en riktning som ökar motsättningarna.

Efter valet kom jag in i en stadsdelsnämnd och fick på nära håll erfara hur så kallade alternativa medier arbetar. Ett flyktingboende skulle byggas och grannar var kritiska. Nämndens öppna möten var välbesökta, men det var något som gjorde mig misstänksam. Av deltagarna var en stor andel från andra delar av staden, flera av dem var representanter för Sverigedemokraterna. Mötena blev stökiga och personer filmade och lade upp på internet och Youtube. Allt förpackades på ett sätt så att det var påfallande likt nyhetsinslag. 

Nämnden hade egentligen inget med beslutet att göra, utan det fattades på annan nivå i staden. Men vi i nämnden blev uthängda på såväl internet som Youtube. Jag minns att vi blev kallade för korkade och landsförrädare och kommentarsfälten fylldes snabbt med hat. 

Man brukar säga att makt berusar och korrumperar. Fria massmedier är därför en förutsättning för att vi ska få korrekta nyheter och att makten granskas, så att alla ska få bilda sig en egen uppfattning. Alla partier behöver tåla att bli granskade, men Sverigedemokraterna ger sig ofta på den oberoende journalistiken. De driver också egna nyhetssajter eller samarbetar med alternativmedia, där åsikter blandas med nyheter och de pressetiska reglerna lyser med sin frånvaro.

 Att politiska partier styr media är en farlig utveckling för samhället och hotar vår fria, öppna demokrati. 

Vi har ett nytt medielandskap och det är en utmaning att spridningen av inlägg på sociala medier styrs av okända algoritmer från företagen som äger dem. 

Mina barn får idag en stor del av sina nyheter från Tiktok. Det är då ett stort bekymmer att man inte kan veta om ett inlägg kommer från en 13-åring från Alingsås, Sverigedemokraternas partihögkvarter eller ryska trollfabriker. Nya hot uppkommer också med AI:s intåg i samhället. Jag ställer mig frågan hur många av ”nyheterna” som mina barn tar del av som egentligen kommer från Sverigedemokraternas högkvarter. Vilket samhälle går vi mot om andra partier tar efter?

Jag tar kraftigt avstånd från Sverigedemokraternas arbetsmetoder och det borde varje svensk göra. För vi ska inte gå mot en utveckling i Sverige där politiska partier styr media och sprider propaganda till våra barn på sociala medier i lönndom. 

Ämnen i artikeln