Hoppa till innehållet

Lobbyism

Debatt: Så stoppar vi kläggets framväxt tillsammans

Max Andersson och Robin Zachari.

Max Andersson och Robin Zachari.

Bild: Press

Dagens ETC

Sverige har ett lobbyistproblem – och det är ett demokratiproblem som går hela vägen till statsministerposten.

Det skriver Max Andersson och Robin Zachari som idag startar granskningsinstitutet Klägget.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Ena dagen är Göran Persson statsminister. Andra dagen är han lobbyist på byrån JKL. Ena dagen är Fredrik Reinfeldt statsminister. Andra dagen är han fossillobbyist och håvar in miljoner på att arbeta med den kinesiska diktaturen. Ena dagen är Stefan Löfven statsminister. Andra dagen är han lobbyist på vapenlobbyisterna Rud Pedersen som inte har kollektivavtal.

Ingen av dem vill kalla sig lobbyist. De vet att det låter fult, istället säger de saker som strategiska rådgivare inom public affairs. Men det är bara fina ord för lobbyism och att sälja sig till högstbjudande.

Klägget är platsen där gränsen mellan politik, påverkan och storbolagen upplöses.

Sverige styrs idag till stor del av ett klägg av personer som vandrar mellan olika maktcentrum och säljer ut sina väljares värderingar för pengar. Klägget är platsen där gränsen mellan politik, påverkan och storbolagen upplöses, och den rundar demokratin.

Klägget är grogrund för korruption och det fräter sönder vårt demokratiska samhälle. Låt oss ta ett tydligt exempel: vinst i välfärden. Svenska folket vill inte ha vinstdrift i skolan. En majoritet av samtliga partiers väljare, utom Moderaterna, är mot detta. Varför händer då inget? Jo, storföretagens lobbyister höll en massa möten med Sverigedemokraterna, bjöd dem på fina middagar och inlemmade SD i klägget. Innan middagarna var SD mot vinsterna och efteråt var de för. En av ägarna till Internationella Engelska Skolan Hans Bergström lobbade redan 2014 på SD för att skulle fälla regeringen, och därmed skydda välfärdsbolagens vinster. Nu har vi en regering som bildats för att göra just detta.

Klägget är inte bara några små företag som vill få en skattesänkning här och där. Det är ett maktkluster helt utan insyn eller ansvarstagande och det växer i takt med att lobbybyråerna växer. Det kan inte fortsätta så här om Sveriges demokrati ska hålla i längden. Sverige har länge varit naiva om lobbyismens problem, och jämfört med andra länder har vi en pinsamt svag lobbylagstiftning.

Därför har folkrörelsen Skiftet grundat granskningsinstitutet Klägget som bara ska granska klägget. Vi är ett litet projekt och påverkansindustrin som är kläggets kärna är massiv och omsätter hundratals miljoner varje år. Hela samhället har misslyckats att stoppa kläggets framväxt och så har även journalistiken. Granskningsintsitutet Klägget granskar klägget, och vi har inte samma begränsningar som traditionell media. Idag har journalister sällan tid att läsa in sig på specialområden som lobbyism.

Vår styrka ligger i förmågan att skapa ett institutionellt minne och att vi gräver djupare och går längre i vår granskning än vad som normalt är möjligt. Vi går inte på lobbyisternas spin om att de bara är experter, som media ofta gör, utan vi kallar en spade för en spade. Vi är en kraftfull röst för den riktiga, folkstyrda demokratin, och vi tvekar inte att utmana det etablerade för att belysa det som andra föredrar att hålla i skuggan.

Är inte vi lobbyister då? Visst kan man se det så. Vi driver ju på för att Sverige ska skaffa sig en ordentlig lobbylagstiftning. Men i själva verket är vi anti-lobbyister som jobbar på en folkrörelse, och vårt mål är att stoppa kläggets lobbyarmé.