Hoppa till innehållet

Centerpartiet

Debatt: S och regeringen vill driva igenom chat control i smyg

Skylt som visar Ylva Johansson under demonstration mot massövervakningsförslaget Chat Control, i Stockholm 2023.

Skylt som visar Ylva Johansson under demonstration mot massövervakningsförslaget Chat Control, i Stockholm 2023.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Dagens ETC

Socialdemokraterna och regeringen försöker väcka liv i den hårt kritiserade lagen där Chat Control ingår – utan att berätta det för väljarna, skriver tre EU-valskandidater från Centerpartiet.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

Lagförslaget ”Förordning om att bekämpa sexuella övergrepp mot barn” innehåller många bra åtgärder för att bekämpa sexuella övergrepp mot barn på Internet. Det ställs nya krav på appbutiker att förhindra grooming och en rad riskreducerande åtgärder som skulle göra skillnad på riktigt.

Men det förslag som blivit mest diskuterat kallas Chat Control. Där gick socialdemokraternas svenska EU-kommissionär Ylva Johansson, som ligger bakom lagen, över gränsen för hur mycket staten ska få kränka privatlivet och den personliga integriteten.

I hennes förslag skulle alla sociala medie-plattformar, även de krypterade, skanna privata meddelanden för att hitta bilder på sexuella övergrepp mot barn. Även chattar mellan personer som inte är misstänkta för brott skulle skannas.

Centerpartiet varnade tidigt för Ylva Johanssons förslag, och föreslog i stället mer effektiva lösningar. Framför allt vill vi ge polisen ökade möjligheter att komma åt misstänkta förövares kommunikation och få hjälp av de digitala tjänsterna i det. Polisen ska också kunna få använda provokativa åtgärder mot misstänkta brottslingar för att identifiera dem. Utöver det behövs mer pengar och ökat samarbete i EU för att bekämpa dessa vidriga brott.

Denna linje hade stöd i Europaparlamentet och i stället förhandlades en lösning fram där man bara får skanna konversationer från misstänkta förövare, i stället för att utgå ifrån att alla som använder sociala medier är sexförbrytare. 

Efter det har frågan suttit fast hos EU:s regeringar. Nu är en ny kompromiss på gång där, som skulle väcka liv i Ylva Johanssons massövervakning igen. I förslaget skulle du tvingas godkänna att dina chattar skannas av staten för att du ska få fortsätta skicka bilder, videor och länkar privat till familj och vänner. Krypterade chattar skulle vara ett minne blott, vilket fått meddelandetjänster som Signal att säga att de kommer att lämna EU-marknaden.

I valrörelsen har Socialdemokraterna åter slutit upp bakom sin kommissionär. När Tidningsutgivarna frågar partierna om hur de ställer sig till Chat Control, svarar Evin Incir, S, med Ylva Johanssons talepunkter: ”Det är beklagligt att mycket missledande information har spridits om förslagets konsekvenser.” Och när vi hör S toppkandidat Helene Fritzon tala svepande på valmöten om Chat Control och hur hon tycker att ”det som är förbjudet i verkligheten också måste vara förbjudet på nätet” så ringer varningsklockorna. 

Även den svenska regeringens position är problematisk. I Europaparlamentet har Tidölagets företrädare fört en klok linje och sagt nej, men i Ministerrådet har den svenska backat Chat Control. De vill, precis som Viktor Orbán och andra skrupellösa ledare, kunna läsa alla medborgares privata konversationer. 

Onsdag 5 juni tas frågan upp i EU-nämnden i riksdagen. Inför mötet har Centerpartiet försökt få svar från regeringen om hur Sverige ställer sig till den nya integritetskränkande kompromissen. Svaret har uteblivit. Det är uppenbart att regeringen inte vill att frågan ska bli en del av valrörelsen och att väljarna ska sväva i ovisshet. Inför valet på söndag måste de ge besked i frågan. Väljarna har rätt att få veta om en röst på S eller regeringspartierna är en röst på ett fritt internet, eller en röst på slutet av internet som vi känner det idag.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.