Debatt. .

2017-07-12 13:17
Henrik Malmrot / Medlemmar ur NMR demonstrerar. Bild: Ung Vänster / Tommy Söderlund/TT
Henrik Malmrot / Medlemmar ur NMR demonstrerar.

Om nazismen ska krossas måste vi gå från ord till handling

Ung Vänster är ofta det enda partipolitiska ungdomsförbundet på plats vid demonstrationer mot nazisterna, skriver förbundets ordförande.

I fredags skrev ungdomspolitikerna från CUF, LUF, Grön ungdom och SSU under en debattartikel i Aftonbladet där man tar ställning för allas lika värde och mot nazism, kopplat till nazisternas närvaro i Almedalen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Vi i Ung Vänster är självklara motståndare till nazism och står upp för människors lika värde. Men till skillnad från andra ungdomsförbund stannar vårt arbete inte vid en debattartikel, Facebook-post eller tweet, utan det omsätts i handling.

Jag ser sällan dessa minipolitiker eller deras organisationer på motdemonstrationer mot nazisterna. Ung Vänster är ofta det enda partipolitiska ungdomsförbundet på plats. Vi kan se genom historien hur nazism och fascism enbart har motats bort genom direkt handling, att neka dem det offentliga utrymmet. Därför måste vi gå från ord till handling om vi på allvar vill krossa nazismen.

I sin debattartikel skriver ungdomsförbuden att ”För oss är det självklart att alla människor ska ha lika stor rätt att vara en del av vårt land.”

Vi håller med om detta, och det är därför Ung Vänster kämpar emot den asylpolitik som just nu förs av regeringen och flera av allianspartierna. En inhuman flyktingpolitik där ensamkommande unga skickas tillbaka till kriget i Afghanistan och där man genom gränskontroller förhindrar människor från att söka asyl.

Det var inte heller allt för länge sedan som allianspartierna tillsammans med Miljöpartiet genomförde REVA, där polisen genom rasprofilering jagade papperslösa. Det är en sak att säga att alla är lika mycket värda och ett annat att agera i motsatt riktning. Det är inget annat än hyckleri.

I Ung Vänster har vi en stolt historia av antifascistiskt arbete. Alltifrån de frivilliga från vårt förbund som åkte till Spanien i slutet på 30-talet för att slåss för demokratin, till den enorma mobiliseringen på 90-talet i form av motdemonstrationer mot nazister.

Idag agerar vi för att det ska vara jobbigt att vara en nazistisk organisation. Detta kan ske genom att vi river ner och förstör deras propaganda, eller stör deras möten. Detta genomfördes med framgång till exempel mot Pegida, en fascistisk rörelse från Tyskland, som försökte etablera sig i Sverige. Genom att vi var med och arrangerade motdemonstrationer i Malmö, där fler än 5 000 personer deltog, kunde de inte starta upp här i Sverige.

Samma sak hände med nu nedlagda Svenskarnas Parti, som vart de än åkte mötte enorma folkmassor som gjorde det obekvämt för dem att sprida sina hatiska åsikter.

Varför gör vi detta? Jo för att historien har lärt oss att vi måste neka nazisterna allt utrymme, för att minska deras mobilisering. Endast genom kamp kan vi mota fascismen.

Om de andra förbundsordföranden menar allvar i sin tro på alla människors lika värde, och inte bara vill säkra en plats i riksdagen, så är det oacceptabelt att ena dagen skriva en debattartikel om allas lika värde och nästa dag backa sitt moderparti när de genomför rasistisk politik.

Om ni på riktigt vill trycka tillbaka fascismen är ni mer än välkomna att ansluta er till oss och gå från ord till handling. För att krossa rasismen och fascismen krävs en politik och praktik för jämlikhet och organiserat motstånd som inte ger dem en tum av offentligheten.

Henrik Malmrot 
Förbundsordförande, Ung Vänster.