Hoppa till innehållet

Sjukförsäkringen

Debatt: Nu ska cancersjuka bli utförsäkrade igen

Bild: TT

Dagens ETC

Att vara sjuk och arbetslös blev man straffad för i Fredrik Reinfeldts kalla Sverige där Ulf Kristersson var socialförsäkringsminister. Historien ser ut att upprepa sig. Men än är det inte för sent, skriver Linda Palmetzhofer, ordförande för Handelsanställdas förbund.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det räckte inte med a-kassan, nu har regeringen med stöd av Sverigedemokraterna också gett sig på sjukförsäkringen. Regeringen Reinfeldts arbetslinje som tvingade ut cancersjuka i arbete är tyvärr inte en omöjlig upprepning av historien med regeringen Kristersson. 

Regeringen med stöd av SD plockar med utredningens förslag bort alla de förbättringar den föregående S-regeringen införde kring sjukförsäkringen. Konkret handlar det om att:

• Striktare villkor efter sjukdag 180 återinförs. 

• Lättnaden – att kunna få behålla sjukpenning (till 365 alternativt 550 dagar) om det mesta talar för att du i rimlig tid kan återgå till nuvarande arbete – ska tas bort.

• Försäkringskassan behöver inte längre precisera vilken yrkesgrupp personens arbetsförmåga prövas mot. Istället ska arbetsförmågan hos de som varit sjuka i över 180 dagar prövas mot samtliga arbeten på arbetsmarknaden.

• Utredningen föreslår även försämringar i sjukförsäkringen för äldre, behovsanställda och deltidssjukskrivna

Vi har varit där förut, vi vill inte tillbaka. 

För Handels medlemmar är det förödande försämringar som föreslås. Våra medlemmar inom detaljhandel är hårt drabbade, där är psykisk ohälsa utbredd inte minst för att de flesta har otrygga anställningar. Sjukskrivningstalen är högre i detaljhandeln jämfört med andra delar av arbetsmarknaden och det är kvinnor som är sjukskrivna i högst utsträckning. Mellan 2010 och 2016 ökade antalet sjukskrivningar kraftigt i detaljhandeln, särskilt sjukskrivningar i psykiska diagnoser som ökade med hela 87 procent under denna period. Vi har varit där förut, vi vill inte tillbaka. 

Den dagordning regeringen vill gå tillbaka till var kantad av problem med rättssäkerheten. Det var det inte ovanligt att pågående insatser för rehabilitering avbröts vid dag 180 då arbetsförmågan prövas mot arbete på hela arbetsmarknaden trots att den sjukskrivne var på väg tillbaka. I praktiken riskerar våra medlemmar åter prövas mot en hitte-på arbetsmarknad med fiktiva jobb. 

Ulf Kristersson (M) var socialförsäkringsminister när stupstockarna i sjukförsäkringen infördes. Cancersjuka fick gå till jobbet och självmorden ökade. Den SD-stödda regeringen vet mycket väl vad som händer när trygghetssystemen urholkas. Med dessa förslag är vanliga löntagare åter på tröskeln till extrem otrygghet. Socialdemokraternas två steg framåt motas av regeringen och SD:s tre steg bakåt.

Människor kommer inte sluta vara sjuka bara på grund av att regeringen godtyckligt bestämt att 180 dagar får räcka. 

Att vara sjuk och arbetslös blev man straffad för i Reinfeldts Sverige där Ulf Kristersson var socialförsäkringsminister. Historien ser ut att upprepa sig. Men än är det inte för sent.

Ulf Kristersson, låt inte sjukförsäkringen bli ett aprilskämt. Gör om och gör rätt. Låt människor vara sjuka tills de blir friska. Det handlar faktiskt om grundläggande människovärde. 

Ämnen i artikeln