Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Nu har Sverige en handlingsplan för cirkulär ekonomi

Bild: Bild: Shutterstock, TT/Fredrik Sandberg

Dagens ETC.

I återuppbyggnaden efter corona behövs stora investeringar för att starta upp Sverige, men tillväxten ska inte komma från en fossil linjär dinosaurieekonomi. Den ska komma från en resurseffektiv och fossilfri cirkulär ekonomi, skriver Amanda Palmstierna (MP).

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Snöflingor virvlar ner och landar på ögonlocken, smälter till vatten av kroppsvärmen. Måltider dukas upp under bar himmel mitt i vintern. Förtroliga samtal delas över en skärm och högtider firas digitalt. Av nödvändighet har människor uppfunnit nya sätt att umgås denna märkliga tid. Forskning talar sitt tydliga språk. Människor har en förmåga att samarbeta och anpassa sig, att hjälpa varandra.

Precis så är det också med vårt samhälle. Vi befinner oss i flera kriser, en pandemi, en klimatkris och en artkris. För att lösa dem behöver vi samarbeta och tänka nytt. I återuppbyggnaden efter corona behövs stora investeringar för att starta upp Sverige, men tillväxten ska inte komma från en fossil linjär dinosaurieekonomi. 
Den ska komma från en resurseffektiv och fossilfri cirkulär ekonomi. En ekonomi som sätter en hög prislapp på naturresurser och som sänker skatten på arbetstillfällen, särskilt för de som har minst i plånboken.

Idag klubbar regeringen igenom Sveriges första handlingsplan för cirkulär ekonomi – en plan för att ställa om Sverige. Ambitionen är att staka ut tydliga och långsiktiga spelregler för en resurseffektiv cirkulär produktion och giftfria kretslopp. Handlingsplanen bygger vidare på en tradition som länge funnits i Sverige med samarbete mellan forskning, civilsamhälle, stat och näringsliv. Det krävs en ordnad omställning i hög takt, steg för steg.

Handlingsplanen innehåller drygt 100 konkreta åtgärder, bland annan ska vi ta steg för att kräva att återvunnet material används i fler produkter och satsa på forskning, innovationer och cirkulära affärsmodeller. Vi ska öka andelen offentliga inköp av cirkulära varor och tjänster och det ska bli enklare för hushållen att lämna in möbler och grovavfall så att de kan återanvändas. Vi riktar också uppmärksamheten mot avfallsbrottsligheten - den fullständiga motsatsen till cirkulär ekonomi. Det är oacceptabelt att tvingas bo granne med olagliga soptippar.

Vid en första anblick kan det verka som att alla gillar cirkulär ekonomi. När det kommer till kritan darrar så gott som alla partier på manschetten. De konservativa vill se cirkulär ekonomi som ett extra lager cirkulär grädde och glasyr att lägga ovanpå den tårta vi redan har av linjär ekonomi. Moderaterna svänger sig med ”tillväxtkris” samtidigt som vi är på väg mot flera graders uppvärmning och de planetära gränserna överskrids. Det är verklighetsfrånvänt.

Nyckeln är resurseffektivitet och att minska trycket på nya naturresurser. Minskad konsumtion. Hälften av klimatutsläppen och mer än nittio procent världens vattenbrist och förlust av biologisk mångfald beror på resursslöseri. Som nation förbrukar vi resurser över hela planeten, och vi lever i nuläget som om vi hade fyra jordklot. Ytterst syftar den cirkulära ekonomin till att nå miljömålen och att vi håller oss inom planetens gränser.

Vår uppmaning till de konservativa är att våga öppna ögonen och blicka framåt. Är ni beredda att släppa idén om en cirkulär glasyr ovanpå den linjära ekonomin? Har ni modet och insikten att på riktigt ändra receptet?

Mänsklighetens anpassningsförmåga gör att vi kan ta oss ur den köp- och släng-fälla vi hamnat i. Vi kan både skapa nya jobb och ställa om till en cirkulär ekonomi inom planetens gränser. Det är helt nödvändigt för vår framtid på den här planeten.