Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Norrlänningar får betala för M:s elsubventioner

Dagens ETC.

Doften av valfläsk går inte att ta miste på. Men konsekvensen av Moderaternas förslag blir bara ökade vinster för elbolagen och en smäll för alla norr om ­Dalälven.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det finns inga gratisluncher. Delar man ut bidrag till en viss del av befolkningen, tvingas resten av befolkningen stå för notan.

Samtidigt som årets höga elpriser i Sydsverige har dominerat i media, har priset på el i Norrland (elprisområde SE1 och SE2) ­faktiskt varit lägre än i fjol. M lovar nu ­väljarna att de hushåll som använder särskilt mycket el, och där priserna stigit särdeles mycket, ska få ett bidrag, kopplat till förbrukningen. (Vad lovar förresten SD, KD & L?)

Detta bidrag kommer dock inte att betalas av Gud utan av de ­hushåll som inte upplevt stora prisökningar eller som förbrukar måttligt med el och därför inte får del av bidraget, typ alla norr om Dalälven.

Vinnargruppen begränsas dock inte till dem som får bidraget, och förlorarna inte enbart till hushåll i Norrland eller med måttlig elförbrukning.

Bidraget kommer nämligen bergsäkert att leda till att elförbrukningen blir lite större än den annars skulle ha blivit, vilket i sin tur betyder högre elpriser – potentiellt mycket högre med tanke på hur känsligt spotpriset verkar vara även för marginella svängningar i efterfrågan.

M:s elförbrukningsbidrag kommer därför att betyda:

• Ytterligare ökade vinster för elproducenter och elhandlare (som redan drunknar i överskott).

• Ökade kostnader och försämrad konkurrenskraft hos snart sagt hela det svenska näringslivet, men värst sannolikt för företag i Sydsverige med hög elanvändning.

• Högre elräkning för alla – även för dem som inte får något bidrag.

Till vinnarna ska nog även räknas Vladimir Putin och förlorarna ukrainarna eftersom den prisökning bidraget utlöser i Sverige, i varje fall på marginalen kommer att sprida sig ned på kontinenten och göra det ännu tuffare för EU att hjälpa Ukraina.

Detta är ju vettlöst.

Det är rimligt att staten ger hushållen en hjälpande hand när elpriset plötsligt far iväg. Men (som nationalekonomerna Andreas Bergh och Lars Calmfors nyligen påpekade i SVT) om kompensationen knyts till elförbrukningen kommer den att motverka elsparande – stödet villkoras ju till att du gör av med el.

Varför inte istället mildra ­elprissmällen för vissa genom att temporärt höja barnbidrag och pensioner? De grupper som varken har barn eller är pensionärer har nog i de flesta fall trots allt goda möjligheter att få ekonomin att gå ihop även om elen blir dyrare.

Doften av valfläsk går inte att ta miste på.