Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Nej, vi måste inte höja pensionsåldern för att ha råd

Bild: Bild: Privat

Dagens ETC.

”Ännu mer bortkastad tid som ska sittas av på vuxendagis-liknande verksamhet.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Som vi kunnat läsa i nyheterna öppnar regeringen upp för förslag till höjd pensionsålder redan före nästa års riksdagsval. Som ett av förslagen vill de höja åldersgränsen för när en tidigast kan ta ut pension från 61 till 63 år.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Friska och välbetalda arbetstagare på jobb som de trivs med må kanske tänka att förslaget inte är mycket att orda över. För de som under sitt yrkesverksamma liv fått förslitningsskador torde förslaget kunna uppfattas som ett försök att än mer försvåra tillvaron för de som redan går på knä.

Om de med anställning haft den ekonomiska tryggheten säkrad, även om de av hälsoskäl väljer att sluta arbeta i förtid, kanske fler kunnat se fram emot ett åldrande utan fysiskt lidande. Med införandet av en basinkomst (utan krav på motprestation) som går att leva på skulle denna smärtsamma framtid kunna undvikas. Kanske inte för alla men kanske åtminstone för en del?

För oss medelålders åldersdiskriminerade på arbetsmarknaden, som inte haft anställning på åratal, finns risken för ytterligare två tröstlösa år i arbetslöshetens ekorrhjul. Ännu mer bortkastad tid som ska sittas av på vuxendagis-liknande verksamhet. Ännu mer tid som ska läggas på jobbsökande som inte leder till stadigvarande och anständigt betald anställning. Åtminstone inte för de flesta av oss, om man för tro den forskning som finns i ämnet.

Vi måste inte arbeta högre upp i ålder för att ha råd att bekosta framtida pensioner, oavsett vad politiker och förståsigpåare försöker hävda. Där finns inget måste. Där finns inte heller någon universell lag som säger att ålderspension, likväl som annan välfärd, i huvudsak måste finanserias genom skatt på arbete. Bara lagar och förordningar som med tillräcklig folklig och politisk vilja kan förändras.

Den socialdemokratiskt ledda regeringens initiativ till höjd pensionsålder vore direkt ohälsosam för redan tillräckligt fördärvade om den röstas igenom i riksdagen. Av omtanke för de som kommer att ta skada om detta förslag blir verklighet hoppas jag att förslaget inte ens ser dagens ljus.

00:00 / 00:00