Debatt. .

2018-01-18 04:00
”Det extremt dyra OPS-avtalet och miljardrullningen kring Nya Karolinska måste få ett slut”, skriver debattören. BILD: Tomas Oneborg/SvD/TT
”Det extremt dyra OPS-avtalet och miljardrullningen kring Nya Karolinska måste få ett slut”, skriver debattören.

Moderaterna saknar lösning på oansvarig miljardrullning

”Det extremt dyra OPS-avtalet och miljardrullningen kring Nya Karolinska måste få ett slut”, skriver debattören.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det som skulle bli flaggskeppet i svensk sjukvård och något för stockholmarna att vara stolta över blev ett oerhört kostsamt luftslott. Liknelser med regalskeppet Vasa ligger inte långt bort för den skämtsamme men att Moderaterna använder skattepengar så oansvarigt får inte skrattas bort. Det extremt dyra OPS-avtalet och miljardrullningen kring Nya Karolinska måste få ett slut.

Tyvärr verkar Moderaterna i landstinget inte hålla med. I en intervju i Svenska Dagbladet säger det moderata finanslandstingsrådet Irene Svenonius tvärtom att det vore sämre för skattebetalarna om OPS-avtalet med Skanska bröts.

Det bygger hon på en uträkning som säger att det skulle kosta 15 miljarder kronor att häva avtalet medan intäkterna, enligt henne, bara skulle bli 1,5 miljarder. Moderaterna fortsätter därmed sin tradition av att med grova förenklingar och svajiga antaganden försvara ett för skattebetalarna och stockholmsvården uruselt avtal.

Det stämmer att det kommer svida rejält att komma ur det dåliga avtalet. Att bryta avtalet helt har störst omedelbara negativa konsekvenser. Då skulle landstinget behöva låna upp stora summor pengar på kort tid samtidigt som långivarna skulle behöva ersättas för utebliven vinst.

Men det finns bättre sätt att komma ur avtalet. Ett alternativ är att försöka köpa loss projektbolaget SHP som Skanska och Innisfree bildat tillsammans. Även det blir dyrt, men då finns större möjligheter att finansiera köpet över tid och därmed sänka upplåningskostnaden.

När Moderaterna räknar på vad det skulle kosta att komma ur avtalet glömmer de också att den stora vinsten är att landstinget då kommer ur de extremt ofördelaktiga villkoren för olika ombyggnationer samt drift och serviceavtal som landstinget sitter fast i till 2040. Det är dessa som gör att det kostat uppemot en miljon att byta en dörr med tillhörande ramp på Nya Karolinska eller 700 000 kronor för att få 20-talet sängar bäddade en gång om dagen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

För det är själva avtalskonstruktionen som gör att ombyggnationer blir så dyra. En granskning av förfrågningsunderlagen visar att byggkostnaderna bara står för mellan hälften till tre femtedelar av kostnaden vid ombyggnationer, resten är avtalsrelaterade kostnader eller påslag som Skanska gör.

Alliansen i landstinget har redan haft mer än två år på sig att agera för att minska kostnaderna för OPS-avtalet.

I slutet av 2015 tog nämligen landstingets internfinans fram ett underlag för hur en förändring av det finansiella upplägget av avtalet skulle kunna spara landstinget cirka 200 miljoner kronor per år mot att en engångsinbetalning gjordes. Trots att detta rent uppenbart vore en långsiktigt god affär hände ingenting och något skarpt beslut finns än idag inte på bordet.

 

Det moderata finanslandstingsrådet menar att landstinget inte ska ersätta ett dåligt OPS-avtal med ett ännu sämre avtal, vilket är en klok inställning. Problemet är bara att det sämsta scenariot troligen är det som inträffar den dagen Skanska beslutar sig för att sälja sin andel av SHP till Innisfree eller något annat internationellt riskkapitalbolag. Erfarenheten från Arlandabanans OPS-avtal visar tydligt att en sådan aktör bara jobbar för att mjölka maximal vinst från skattebetalarna och stoppa i egen ficka.

Det är dags att Moderaterna vågar se problemen på Nya Karolinska. Att fortsätta blunda stoppar inte miljardrullningen.

Tomas Eriksson 
Gruppledare Stockholms läns landsting (MP)