Hoppa till innehållet

Vänsterpartiet

Debatt: Moderater i opposition blir mest bara en parodi

Bild: TT

Dagens ETC

De går all in och försöker bli peak högerspöke – för att de kan. Tack gode gud för att de är i opposition nu i Region Stockholm, skriver Anna Sehlin (V).

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Exemplen är många, i detta fall gäller det Region Stockholm, men det är säkerligen samma sak i resten av landet. Bara den här veckan i november har de kommit med flera helt vansinniga förslag som får en att, om inte tappa hakan, så i alla fall ta sig för pannan. 

Peak moderat nummer 1: 

Som ni alla vet går Sveriges regioner med förlust, och den ekonomiska krisen i Region Stockholm i inflationens spår är svår. De styrande politikerna letar med ljus och lykta efter sätt att spara pengar, eller i alla fall inte höja utgifterna onödigt mycket. Ett led i detta är att frysa politikernas arvoden. Inte sänka dem. Frysa. Från redan höga nivåer. Ett regionråd i Region Stockholm har den galna månadslönen minst 120 400 kronor (om man inte är vänsterpartist och delar sin lön med en person till samt betalar partiskatt förstås). Moderaterna gick förstås i taket över förslaget att inte höja arvodena ytterligare, det är som att de inte förstår att de gör narr av sig själva.

Förslag om att regionen ska börja investera i vapen. Ja, du läste rätt.

Peak moderat nummer 2:  

Deras förslag om att regionen ska börja investera i vapen. Ja, du läste rätt. Skattebetalarnas pengar ska investeras i vapen, tycker de. De tycker att eftersom det pågår krig i vår omvärld är vapen viktiga och vapenindustrin går väldigt bra, därför ska regionens förbud mot att investera i försvarsindustrin nu tas bort. 

Peak moderat nummer 3: 

Deras motvilja mot att reglera hur vårdbolag får använda skattemedel för att göra reklam. De styrande partierna (S, C och MP) lade i veckan fram ett förslag om att strama åt hur vårdbolag som får del av skattemedel får göra reklam. Det ska inte längre vara tillåtet att exempelvis göra annonser som säger ”Nu är det förkylningstider, kom till oss”. Helt enkelt ska det förbjudas att göra reklam för vård som inte behövs, eller för andra tjänster som kostar pengar för patienterna. Det här tycker Moderaterna såklart är fel. De vill att privata vårdbolag ska få använda skattemedlen hur som helst och göra reklam för onödig vård som regionen får betala för. Moderaterna bryr sig helt tydligt mer om vårdbolagens vinster än skattebetalarnas pengar. 

”Hur tänker de?” kan man fråga sig. Ja du, de kanske tycker att det är skönt att nu vara i opposition och kunna ta ut svängarna lite, att kunna moderata sig något ordentligt utan att det faktiskt blir verklighet av förslagen. Det går bara att spekulera, men tack gode gud för att de är i opposition nu i Region Stockholm. Må de förbli så under en överskådlig framtid.

Ämnen i artikeln