Debatt. .

2014-04-23 07:24
"Män betalar för sin politiska och ekonomiska makt med en könsroll fylld av våld, ensamhet och emotionell inkompetens", skriver Lorentz Tovatt.  Bild: K Sawyer/Flickr
"Män betalar för sin politiska och ekonomiska makt med en könsroll fylld av våld, ensamhet och emotionell inkompetens", skriver Lorentz Tovatt.

Män behöver feminismen – inte tvärtom

Genom att bryta upp skeva maktordningar och normer kan feminismen som social rörelse rädda män ur rollen som fördummade förtryckare, skriver Lorentz Tovatt, språkrör för Grön Ungdom.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Beställ senast söndag 24 okt så får du en hel månad för bara 39 kr.

Betala per år

Från

1500 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per år. Avsluta när du vill.

Jag är feminist eftersom jag vill jämna ut makt och representation mellan män, kvinnor och de som definierar sig bortom de två kategorierna. Jag är feminist eftersom alla vinner på ett jämlikt och jämställt samhälle. Och jag är feminist eftersom jag behöver det.

I ett samhälle där kvinnor diskrimineras på arbetsmarknaden, inom akademin, inom näringslivet och inom politiken är det uppenbart att den direkta vinsten av ett mer jämställt samhälle görs av kvinnor. En ökad makt och representation måste tas på männens bekostnad. Så är det och så måste det bli, allt annat är orimligt.

Men bortom dessa ”hårda vinster” så vinner alla på ett mer jämställd samhälle. Män betalar för sin politiska och ekonomiska makt med en könsroll fylld av våld, ensamhet och emotionell inkompetens.

Som man tvingas man idag snabbt in i en snäv norm. På förskolan, när jag hade ramlat och slagit mig, fick jag veta att man som kille inte ska gråta. Man ska ställa sig upp och vara en man (varför det nu skulle vara viktigt). I skolan fick jag lära mig två saker. För det första att jag som kille inte förväntades studera lika mycket och noggrant som tjejerna. För det andra märkte jag och mina killkompisar att vi minsann kunde väsnas och stöka dubbelt så mycket som flickorna – för ”det är ju så killar är”.

Under sexualundervisningen i tonåren fortsatte mönstret. Vi fick lära oss mycket om hur heterosexuellt vaginalt sex fungerade – men inget mer än så. Inget om moral och etik, inget om hur man kan visa respekt, inget om hur man försäkrar sig om att alla parter har samtyckt och inget om att sex inte alltid sker på ett heterosexuellt normativt sätt.

Jag fick också lära mig att det är ”bra för mig” att gå på fotbollsmatcher och skrika svordomar – för då skulle jag inte ta ut mina påstådda aggressioner på gatan istället.

Såhär fortsätter det. I mitt nuvarande politiska liv skulle ingen få för sig att lyfta på ögonbrynen om jag tar överdrivet mycket plats på kvinnors bekostnad i en politisk debatt. En uppväxt där aggressionen tas för given och känslomässig närvaro är ett undantag sätter spår. Det skapar strukturer där män inte räknas som fullvärdiga föräldrar utan förväntas lägga ansvaret på sin partner. Och som gör att män frias från domar i våldtäktsfall för att de anses för dumma för att inse vad det är de håller på med. Män förminskas till att bara styras av sina drifter.

När normerna tillåts styra våra beteenden till absurda uttryck har vi blivit slavar under dem. Därför skadar patriarkatet även oss män.

Feminismen som politisk rörelse måste utgå ifrån dem som berövas makt i ett patriarkalt samhälle. Därför har feminismen som politisk rörelse inget att vinna på att anpassa sig till manliga behov eller berättelser. Men genom att bryta upp skeva maktordningar och normer kan feminismen som social rörelse rädda män ur rollen som fördummade förtryckare.

Feminismen behöver inte männen, men männen behöver feminismen.

Lorentz Tovatt 
Språkrör för Grön Ungdom