Hoppa till innehållet

EU

Debatt: M och KD normaliserar antisemitiska krafter

”Att deras partigrupp EPP nu agerar som huvudarrangörer för liknande evenemang skapar en kuslig känsla. Antisemitism och högerextremism måste bekämpas – inte legitimeras”, skriver Evin Incir (S).

”Att deras partigrupp EPP nu agerar som huvudarrangörer för liknande evenemang skapar en kuslig känsla. Antisemitism och högerextremism måste bekämpas – inte legitimeras”, skriver Evin Incir (S).

Bild: TT

Dagens ETC

”Det är anmärkningsvärt att Moderaterna och Kristdemokraterna, som ingår i den politiska gruppen EPP, har valt att inte protestera mot samarbetet med Fidesz”, skriver Evin Incir (S) i debattartikeln.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vi lever i en tid där högerextremism och antisemitism växer runt om i Europa. Det är något som vi inte får ta lätt på, utan måste bekämpa aktivt. 

Representanter för det ungerska högerextrema partiet Fidesz arrangerade under veckan ett seminarium i Europaparlamentet om bekämpning av antisemitism genom utbildning. Detta gjorde de tillsammans med den konservativa politiska gruppen EPP, som Moderaterna och Kristdemokraterna tillhör. På ytan framstår det som en lovvärd satsning för att bekämpa antisemitismen, men verkligheten är mer komplex än så.

I dagens så kallade ”kamp mot antisemitism och högerextremism” ser vi ett alarmerande fenomen där högerextrema krafter i Israel finner allierade i högerextrema och antisemitiska partier i EU. Eventet i Europaparlamentet är ytterligare ett exempel på det fenomenet då det inkluderar talare från Fidesz, Sverigedemokraternas Charlie Weimers och representanter från den israeliska regeringen, som den högerextrema ministern Amichai Chikli.

När Chikli vid ett annat tillfälle bjöds in till en konferens i Berlin med fokus på att bekämpa antisemitism, som även EU:s koordinator mot antisemitism avsåg att delta på, gick jag tydligt ut tillsammans med mina kollegor och protesterade. Vi ansåg redan då att det fanns risk för legitimering av Chiklis tidigare problematiska och hatiska uttalanden om även EU:s koordinator deltog på samma möte. 

Chikli har exempelvis hävdat att Palestina är ”ett barbariskt samhälle som uppfostrar barn till att bli mördare och martyrer”. Hatiska uttalanden som dessa är fullständigt oacceptabla och en sådan representant bör vi inte stötta. Även den judiska diasporan har riktat kraftig kritik mot Chikli som trots det inte tagit avstånd från sina hatiska uttalanden.

Även den ungerska premiärministern Viktor Orban har gjort sig känd inom EU för sin antidemokratiska politik. Under hans regim har Ungern inkluderat verk av författare med antisemitiska och pronazistiska kopplingar, såsom Albert Wass och József Nyirő, i skolans läroplan. Samt Orbáns ständiga attack mot den judiske filantropen George Soros. Samtidigt har bidrag från Imre Kertész, en förintelseöverlevare och mottagare av Nobelpriset i litteratur, uteslutits från läroplanen.

Om de ungerska representanterna på allvar vill bidra till kampen mot antisemitism genom utbildning är en kritisk granskning av deras egen utbildningspolitik ett nödvändigt första steg. Att, som M:s och KD:s partigrupp EPP, blunda för eller normalisera högerextremism och antisemitism i något sammanhang är oacceptabelt. Efter påtryckningar uteslöts Fidesz från EPP 2020 i ett försök att ta avstånd från deras ageranden. Nu verkar uteslutningen inte vara mycket värd.  

Fenomen som måste konfronteras och bekämpas.

Att stödja genuina ansträngningar för att bekämpa antisemitism inom skolan är en självklarhet, men när vi granskar Viktor Orbáns regering ser vi snarare att det motsatta görs. Det är anmärkningsvärt att Moderaterna och Kristdemokraterna, som ingår i den politiska gruppen EPP, har valt att inte protestera mot samarbetet med Fidesz. Högerextremism och antisemitism är inte fenomen att normalisera eller ignorera – de måste konfronteras och bekämpas.

Tyvärr har även Moderaterna och Kristdemokraterna tidigare valt att anordna seminarium som kan ses som en del av normaliseringsprocessen. Att deras partigrupp EPP nu agerar som huvudarrangörer för liknande evenemang skapar en kuslig känsla. Antisemitism och högerextremism måste bekämpas – inte legitimeras. Som socialdemokrat är det en självklarhet för mig att vårt fokus som demokrater måste vara att utgöra motstånd mot dessa destruktiva krafter, oavsett var de visar sig. Vi måste enas över partigränser för att trygga en framtid där dessa vidrigheter inte ges något utrymme.

Evin Incir (S)
Evin Incir (S), Europaparlamentariker Bild: Press

Ämnen i artikeln