Hoppa till innehållet

EU-valet

Debatt: M har noll trovärdighet i frågan om aborträtten

”När M bjuder in SD och deras partigrupp till förhandling framstår deras löfte mer som valfläsk än som ett uppriktigt engagemang”, skriver MP:s toppkandidat Alice Bah Kuhnke.

”När M bjuder in SD och deras partigrupp till förhandling framstår deras löfte mer som valfläsk än som ett uppriktigt engagemang”, skriver MP:s toppkandidat Alice Bah Kuhnke.

Bild: Anna Tärnhuvud/SVD/TT

Dagens ETC

Grundlagsskydda aborträtten – allt annat är fel, står det på Moderaternas valaffischer. Därför är det anmärkningsvärt att de inte pratar högt om vad Moderaternas viktigaste stödparti, Sverigedemokraterna, sysslar med i EU. För gång på gång har SD under de senaste fem åren visat att de inte vill att aborträtten ska vara en rättighet för alla kvinnor i EU, skriver Alice Bah Kuhnke (MP).

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.
Kommentera

I EU är inte Sverigedemokraterna en förutsättning för högerns regeringsmakt. Ändå bjuder Moderaterna formellt in Sverigedemokraterna och deras partigrupp till att samarbeta också där. Vackra ord om stärkt aborträtt ekar oerhört falskt när man samtidigt öppet söker samarbete med djupt kvinnofientliga partier. 

Precis som i Sverige utgör Sverigedemokraterna i EU nämligen ett hot mot aborträtten. Låt oss titta på deras facit – för till skillnad från M och KD kan de inte skylla på att fingret slant på omröstningsknappen och att deras nej till stärkt aborträtt var ett misstag i ett enskilt fall. Konsekvent, under en hel mandatperiod, har SD underminerat kvinnors rättigheter i stort och aborträtten specifikt. 

I Polen har ett nära totalt abortförbud gällt sedan 2020. Under de senaste åren har minst sex kvinnor fått betala med sina liv när läkare vägrat avbryta deras graviditeter. Men när EU-parlamentet skulle fördöma den polska lagen stack Sverigedemokraterna ut. Som enda svenska parti, tillsammans med resten av extremhögern, tog man avstånd från att fördöma utvecklingen i Polen. 

Ett år senare, på årsdagen för det polska abortförbudet, röstade EU-parlamentet för att EU-länderna skulle samarbeta för att kunna erbjuda polska kvinnor säkra aborter i andra medlemsländer. Sverigedemokraterna röstade nej. 

Sverigedemokraterna vill få det att verka som att deras abortmotstånd inte är ett abortmotstånd, utan ett motstånd mot EU:s makt. EU ska inte lägga sig i medlemsländernas lagstiftning, säger de. Men den förklaringen håller inte. SD röstar konsekvent nej också i omröstningar som bara handlar om att visa på EU-politikernas värderingar, som inte att har med medlemsländernas lagstiftning att göra. Det handlar bland annat om texter som lyfter vikten av tillgång till säker och laglig abort, eller som betonar kvinnors rätt att fatta beslut om sina egna liv och kroppar. 

När den federala aborträtten upphävdes av USA:s högsta domstol och EU-parlamentet fördömde beslutet, tog Sverigedemokraterna dessutom återigen avstånd. De menade att ett uttalande från EU vore “ett oacceptabelt intrång i beslutet”. 

Vi miljöpartister anser att det är att begränsa aborträtten som utgör ett oacceptabelt intrång i andras beslut – inte att fördöma kränkningar av kvinnors rättigheter i EU:s samarbetsländer. 

Man får inte heller glömma att det var bara några år sedan som SD på hemmaplan föreslog att sänka tidsgränsen för fri abort från 18 till 12 veckor. Sverigedemokraternas beteende i abortfrågan är och förblir oacceptabelt.

Deras kamp för aborträtten är föga mer än hyckleri.

Miljöpartiet går till val på att grundlagsskydda aborträtten i EU. Vi krokar gärna arm med alla svenska partier som vill göra mer för att uppnå det. Men när M bjuder in SD och deras partigrupp till förhandling, där italienska abortmotståndare som Giorgia Meloni helt säkert kommer att lägga upp kvinnors rättigheter på förhandlingsbordet, framstår deras löfte mer som valfläsk än som ett uppriktigt engagemang. 

Så länge Moderaterna håller SD om ryggen och inte tydligt tar avstånd från att förhandla med abortmotståndare, kommer vi fortsätta påpeka att deras kamp för aborträtten är föga mer än hyckleri. En röst på Moderaterna är inte en röst för kvinnors rättigheter. 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler. Läs reglerna innan du deltar i diskussionen. Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.