Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Låt ingen säga att vi inte har råd med rättvisa

”Framförallt behöver vi rättvisa” skriver Mats Leijon och Leo Erenmalm.
”Framförallt behöver vi rättvisa” skriver Mats Leijon och Leo Erenmalm. Bild: Bild: Privat

Dagens ETC

Låt oss ta chansen och göra rätt på andra sidan coronakrisen. Vi kan bara inte acceptera att gå tillbaka till ett system där människor slits ut i förtid för att det ska göras besparingar. Att gamla och sjuka inte får den vård de har rätt till. Det skriver grundarna av det nya partiet Human Framtid.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det har börjat dyka upp spekulationer om den verklighet vi kommer att se på andra sidan coronakrisen.

En del hoppas på nästintill ett paradigmskifte. Ett skifte bort från ett konsumtionssamhälle som tär på jordens resurser. Ett nytt samhälle där vi inser vad som är viktigt för oss. Där dem som vi har applåderat från våra balkonger får bättre betalt, fler kollegor och aldrig någonsin mer kallas ”tärande” av marknadsfundamentalister.

Ett nytt samhälle där ren luft och rent vatten, inte konsumtion räknas som mänskliga framsteg och tillväxt.

Det skulle kunna bli så, ifall vi tillåter det. Men det troliga är väl att vi återgår till status quo.

Vi återgår troligtvis till ett samhälle där det gäller att få hjulen att snurra igen genom att konsumera mera. Ett samhälle utan reformutrymme, där våra ”hjältar” tyvärr får vänta på löneökningar och fler kollegor. Vi har ju inte råd just nu.

Detta får inte hända. Inte igen. Vi kan bara inte acceptera att gå tillbaka till ett system där människor slits ut i förtid för att det ska göras besparingar. Att gamla och sjuka inte får den vård de har rätt till.

Om vi återgår till samma konsumism, till samma besparingar inom välfärden, så kommer människor att tappa hoppet om ett annat, möjligt, humant samhälle. Det kommer att stå klart att de som idag kallas hjältar kommer att återgå till att vara förbrukningsmaterial när budgetar ska hållas.

Vi har sett att resurserna finns när viljan finns. Det är dags att satsa offensivt för att reparera allt som har gått sönder under den nyliberala vanskötseln. Det är dags att täta de läckor i välfärden som har uppstått genom vinstuttag, privata sjukvårdsförsäkringar, RUT, och diverse privatiseringar.

Vi behöver renovera och bygga ut järnvägsnätet. Ska glesbygden kunna medverka till att minska användningen av fossila drivmedel, så behövs det hållbara alternativ. Det är inte lika lätt att välja bort bilen för cykeln som det är i storstan’.

Vi behöver öka satsningarna på elektrifiering av transportsektorn.

Vi behöver ytterligare satsningar på forskning om grön energi.

Vi behöver bygga bostäder som alla har råd att bo i. Vill inte befintliga byggbolag samarbeta, så får staten ska eget byggbolag. En bostad är en del av välfärden – inte ett spekulationsobjekt.

Men framförallt behöver vi rättvisa.

Det är dags för en återuppbyggnad nerifrån och upp. Nedsippringseffekter fungerar inte. Låt oss ta chansen att göra rätt den här gången.