Hoppa till innehållet

Replik

Debatt: Kvinnans kropp, kvinnans val

Appar som Onlyfans erbjuder mer säkerhet  för kvinnor som säljer sex, menar debattören.
Appar som Onlyfans erbjuder mer säkerhet för kvinnor som säljer sex, menar debattören. Bild: Bild: Shutterstock

Dagens ETC.

Ung vänsters Alma Lindén kritiserar (17/11) Onlyfans genom att mena att det är gigekonomins svar på prostitution som måste förbjudas. Det är symptomatiskt men fel av vänstern att tro att samhället blir bättre av tvång och fler lagar.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I Ung vänsters Sverige finns inget Onlyfans. Istället måste alla Sveriges medborgare bli lite friare från sexualmoralism.

Från nakenbilder till surrogatmödraskap så tror Ung vänster att deras moralika åsikter är ofelbara och ska påtvingas alla. Det behövs ibland ett mikroskop för att skilja socialister från konservativa när det gäller den närmast fetischistiska viljan att styra kvinnors kroppar och vad som sker i egna sovrum.

Tvärtom verkar många, oavsett kön, uppskatta sajter som Onlyfans och agerar där utan tvång, enbart för egen vinning eller njutning. När det gäller att göra abort, vara surrogatmamma eller ta betalt för bilder på sig själv måste politiken vara stringent – kvinnans kropp, kvinnans val.

I debattartikeln inser Lindén själv att Onlyfans system är uppbyggt så att båda parter blir nöjda: “Ni fattar själva – ju mer exklusivt innehåll en köpare vill ha, desto mer pengar måste hen betala.” Det är ett ur politisk synvinkel helt oproblematiskt utbyte av tjänster och pengar då båda gör vad de tycker känns värt. Pengar flödar från de som vill betala till folk som annars hade behövt leva mycket snålare eller vara utan inkomst alls.

Paradise Hotel-deltagaren Josie Capllonch har själv gått ut och sagt att hon försörjer sig på sajten, men Ung vänster verkar inte kunna se ett samhälle av individer som kan ta egna beslut.

Samhället är tyvärr inte jämställt och det finns stora problem med trafficking och sexsäljare som utnyttjas. När det nu äntligen har skapats ett sätt för de som säljer sexuella tjänster att slippa såväl hallickar som möten med okända människor ska det prompt förbjudas. Borttagandet av en hemsida där kvinnor tjänar pengar är bara att stoppa huvudet i sanden. Att förbjuda något är inte att ta bort problemet. Vänstern måste sluta omyndigförklara svenska kvinnor och låta fria val prägla livets gång.

Ämnen i artikeln