Hoppa till innehållet

EU-valet

Debatt: Kristersson hukar när SD ger sig på demokratin

Statsminister Ulf Kristersson (M).

Statsminister Ulf Kristersson (M).

Bild: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Dagens ETC

Granskningen av SD:s trollfabriker har svart på vitt visat hur SD hotar vår demokrati. Jag vill lyfta tre aspekter av hur allvarligt detta är, skriver Alice Bah Kuhnke (MP).

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Efter att Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson personligen, i åratal (!) förnekat att partiet ligger bakom trollarméer och anonyma konton på sociala medier så har TV4:s Kalla fakta med just kalla fakta konstaterat att Sverigedemokraterna har styrt och med skattepengar finansierat minst ett 20-tal konton på Tiktok, Instagram, Facebook och Twitter som spridit desinformation, hat och nidbilder mot motståndare. 

Granskningen av SD:s trollfabriker har svart på vitt visat hur SD hotar vår demokrati. Jag vill lyfta tre aspekter av hur allvarligt detta är: 

• Metoden. Att genom anonyma konton sprida hot och hat för att kapitalisera på splittring och polarisering, är inte en ny metod. Ryssland har framgångsrikt använt samma metod och lyckats påverka resultaten av allmänna val. Det undergräver förtroendet i vårt samhälle och är en reell säkerhetsrisk. 

• Innehållet. I den efterföljande debatten har Tidöpartierna spelat upprörda över att just de är offer när de utmålats i dålig dager av sin samarbetspartner. SD menar att det är humor och satir. Men att dela erkända nazisters material, som hyllar Hitler och vill rensa bort judar är inte oförarglig humor. Det är hatpropaganda.

• Reaktionen. När SD ertappats med att ha ljugit om att de ligger bakom anonyma trollkonton, är deras ryggradsreflex att anklaga oberoende granskande journalister för påverkanskampanj. Det är exakt så auktoritära ledare och diktatorer har gjort i decennier. Orbán i Ungern, Putin i Ryssland, Trump i USA, Bolsonaro i Brasilien. De ber inte om ursäkt utan anklagar istället alla andra för att ljuga. 

Detta är vad vi kan förvänta oss av ett parti som startades av nazistsympatisörer och vitmaktanhängare. 

Det här är allvarligt. Men inte förvånande. Detta är vad vi kan förvänta oss av ett parti som startades av nazistsympatisörer och vitmaktanhängare. 

Men,det är deras medlöpare som gett dem nycklarna till makten, och det är därmed Ulf Kristersson och hans regering som bär det största ansvaret för att de låter sig styras av antidemokratiska krafter. Moderaterna, som stolt menar att saken är överspelad eftersom “Jimmie Åkesson bett om ursäkt”. Kristdemokrater som nöjer sig med att man “städar upp” när de tvingat två juniora kommunikationsanställda att gå en kurs i vett och etikett. Liberalerna som kopierar Miljöpartiets redan lagda förslag om att se över partibidragen och låter läcka ut att de inte kommer ställa upp på gemensamma presskonferenser med SD. 

Var är den liberala vakthunden som utlovades som en ursäkt att ge SD makt? Var är regeringspartiernas kraftfulla markeringar mot SD som är något annat än politiska charader? Hur kan inställda pressträffar och kurser i vett och etikett anses vara proportionerliga åtgärder mot ett rasistiskt parti som använder skattepengar till att finansiera trollarméer som sprider desinformation och nidbilder av sina politiska motståndare?

I måndags möttes riksdagspartiernas partisekreterare för att prata om avslöjandet av trollfabriken och dess konsekvenser. Liberalernas partisekreterare Jakob Olofsgård föreslog, utan ironisk baktanke, att alla andra partier skulle skriva under ett dokument  om att partierna ska bete sig snällt mot varandra. Detta är att se som en förolämpning – det är knappast MP och den andra oppositionspartierna som har en hemläxa att göra. Det är Sverigedemokraterna som är ansvariga för trollfabriken – och det är M, KD och L som gett SD makt och inflytande. 

Det verkar helt enkelt inte finnas någon bortre gräns för hur mycket regeringsmakten är värd för Kristersson och hans ministrar. De hukar och ser på när vår demokrati attackeras. De är så pass kidnappade av SD att de har förlorat all värdighet. Det enda rimliga är att bryta upp Tidöavtalet, nu. Väljarna förtjänar bättre. 

Släng ut Sverigedemokraterna i kylan. De har aldrig förtjänat nycklarna till Rosenbad – än mindre efter de avslöjanden som nu kommit i dager.

Dessvärre går regeringspartierna till val på att exportera sitt Tidösamarbete till resten av EU. Detta innebär bland annat att de vill gå hand i hand med Italiens bröder, premiärminister Melonis parti som tar bort möjligheten att adoptera för samkönade par och försöker inskränka aborträtten. 

Högerextremisterna skyr inga medel och saknar moralisk kompass. De sätter gärna upp gränser runt Europa riktade mot utsatta människor på flykt, men saknar själv moraliska gränser mot diktaturer och auktoritära envåldshärskare. De ser demokratiska partier som sina fiender, inte de krafter som faktiskt hotar demokratin i EU eller i Sverige. 

Sverigedemokraternas trollfabriker och anonyma hatkonton kommer inte i ett vakuum, det är bara ytterligare ett exempel på högerextremisternas samlade attack mot demokratin. 

Den 9 juni står valet mellan högerpartier som vill ge högerextremisterna nycklarna till makten  också i EU:s korridorer – eller att ge oss miljöpartister mandat att fortsätta arbeta mot antidemokratiska partiers inflytande, vare sig det är i Sveriges riksdag eller i EU-parlamentet. 

Ämnen i artikeln