Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Kräv att blockaden av Gaza upphävs

”FN har i sin rapport kommit fram till att 2020 riskerar Gaza att bli obeboeligt om ingen förbättring sker”, skriver Jeannette Escanilla.
”FN har i sin rapport kommit fram till att 2020 riskerar Gaza att bli obeboeligt om ingen förbättring sker”, skriver Jeannette Escanilla. Bild: Foto: TT/AP

Dagens ETC

Debatt, Jeannette Escanilla.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Situationen i Gaza är akut. Övergrepp och attacker från ockupationsmakten Israel måste upphöra. Sveriges och omvärldens tystnad gör det möjligt för förtrycket och övergreppen att fortsätta. 

Utrikesministern skriver i ett svar till Ship to Gaza (7/08-2018):

Regeringen kommer att fortsätta verka för ett slut på konflikten ­mellan Israel och

Palestina och för en rättvis och hållbar tvåstatslösning där två stater kan existera fredligt sida vid sida. Att häva isoleringen av Gaza och bistå med humanitärt stöd till

Gazaborna är två brådskande och viktiga steg på vägen.

Den israeliska blockaden har nu varat i 12 år och Gaza befinner sig idag i en humanitär katastrof. ­Vatten- och avloppssystemen fungerar inte, 95 procent av vattnet är odrickbart och elektricitet finns bara några få timmar per dag. Det är brist på allting från matvaror till hygienartiklar och byggmateriel, människor bor fortfarande i ruiner av hem som bombats av den israeliska armén och barnen går i skift i delvis förstörda skolor. Arbetslösheten är omkring 55 procent, möjligen den högsta i världen, och 70 procent av familjerna är beroende av livs­medelsbistånd. 

 

2018 dödade den israeliska armén 290 palestinier, varav 55 barn. Enligt PCHR uppgår antalet dödade av israeliska prickskyttar i Gaza nu till 203, varav 44 barn, medan 12 161 skadats av skarp eld­givning. Av de skadade är runt 540 allvarligt skadade, och 136 har fått armar eller ben amputerade. Totalt överstiger antalet skadade av alla typer av våld nu 25 000. Omkring 940 skadade barn behöver mer eller mindre avancerad vård för att kunna rehabiliteras.

FN har i sin rapport kommit fram till att 2020 riskerar Gaza att bli obeboeligt om ingen förbättring sker. Ship to Gaza kommer därför att återigen segla mot Gaza sommaren 2020 i ett nytt försök att bryta tystnaden om Gaza och häva blockaden.

Vi kräver att Sveriges regering – som erkänt Palestina – försvarar palestiniernas rätt till liv och frihet genom att fördöma Israels omänskliga beteende och genom att agera för ett upphävande av blockaden!