Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Kinesiska ambassaden till ETC: ’Folkmordet’ i Xinjiang är ’fake news’

Bild: Ng Han Guan/AP/TT

ETC nyhetsmagasin

Förra veckan publicerade ETC ett unikt vittnesmål från Gulbahar Haitiwaji, som kidnappades och sattes i ett kinesiskt fångläger i Xinjiang. Ett par dagar senare mejlade den kinesiska ambassaden i Sverige. Vi publicerar deras mejl samt svaret frånNewlines Institute for Strategy and Policy.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

Förra veckan publicerade ETC ett unikt vittnesmål från Gulbahar Haitiwaji, som kidnappades och sattes i ett kinesiskt fångläger i Xinjiang två år. I samband med det skrev jag en kort text där jag med stöd i en ny rapport kallade det som pågår i Xinjiang för ett folkmord på uigurer.

Ett par dagar senare mejlade den kinesiska ambassaden i Sverige. De svartmålade organisationen som står bakom folkmordsrapporten, Newlines Institute for Strategy and Policy. Vi bad dem svara.

/Christopher Holmbäck, redaktör

– – –

Kära Herr Holmbäck,

Din Xinjiang-relaterade artikel i ETC bygger på falska fakta. Den Xinjiangrelaterade rapport du citerar publicerades av den amerikanska tankesmedjan ”Newlines Institute for Strategy and Policy” som grundades för bara två år sedan. Deras åsikter är uppenbarligen inte politiskt neutrala. Enligt deras hemsida är syftet med tankesmedjan att ”förbättra USA:s utrikespolitik baserad på en djup förståelse av geopolitiken i olika regioner i världen och deras värdegrunder.” Fairfax-universitet, som finansierar tankesmedjan, har inte godkänts av myndigheter och har kritiserats skarpt av lokala myndigheter.

Det pågår inget ”folkmord” i Xinjiang. Det uiguriska folket lever ett gott och fredligt liv där. De senaste 60 åren och mer har den förväntade livslängden mer än fördubblats, från 30 till 72 år. Den uiguriska befolkningen i Xinjiang har också fördubblats över fyra decennier. Det här är inget ”folkmord” utan en fantastisk utveckling för det uiguriska folket.

De så kallade anklagelserna om ”tvångsarbete”, ”tvångssteriliseringar” och ”människorättsbrott” i Xinjiang är gigantiska lögner medvetet fabricerade och spridda av ett fåtal ”akademiker” och institutioner med dolda motiv. De trotsar all känsla för rättvisa och moral och har utlöst starka upprörda känslor hos det kinesiska folket.

Alla som är villiga att respektera och lära känna Kina, alla fria från onda avsikter eller fördomar mot Xinjiang, bör vara vaksamma och förkasta sådana absurda lögner. Den franska författaren Maxime Vivas har i sin bok ”Uyghurs: To Put an End to Fake News” avslöjat hur de som aldrig har varit i Xinjiang konspirerar för att koka ihop falska nyheter. Jag föreslår att vissa personer läser den här boken noggrant för att i sanning bli informerade.

/Kinesiska ambassaden i Sverige

Newlines Institute svarar: Ambassaden får faktakolla sina källor

Brevet från den kinesiska ambassaden i Sverige kommer med ett par påståenden vi skulle vilja bemöta. Newlines Institute for Strategy and Policy grundades 2019 som en oberoende, opartisk och icke vinstdrivande tankesmedja. Institutet var tidigare känt som Center for Global Policy, vilket anges på vår hemsida. Emedan vår primära publik är politiker och tjänstemän i USA har institutet ingen anknytning till USA:s regering.

Våra medarbetare är världsberömda experter från en bred flora av kulturella och akademiska bakgrunder, vilket reflekterar vårt åtagande att visa på olika åsikter såväl som vetenskapligt oberoende. Allt vi publicerat är tillgängligt utan kostnad på vår hemsida och står för sig självt för sin analytiska noggrannhet och opartiskhet.

Vi uppmuntrar ambassaden att faktakolla sina referenser. Newlines Institute enda anknytning är till Fairfax-universitet, en nystartad icke vinstdrivande institution för högskolestudier som är godkänd och registrerad i delstaten Virginia.

Till sist, rapporten om det uiguriska folkmordet är ett vetenskapligt 25 000 ord långt dokument som har sammanställts av över 50 internationella experter och forskare i internationell rätt, folkmordsstudier, regionala studier och så vidare som har bidragit med sin tid och expertis utan ersättning. Rapporten har lovprisats för sin uttömmande undersökning av tillgängliga bevis och noggranna tillämpning av internationell rätt. Rapporten bekräftar, baserad på en detaljerad rättslig analys, vad de flesta observatörer redan vet om den uiguriska befolkningens svåra tillstånd i Xinjiang.

Detta liksom liknande svar från den kinesiska regeringen är att förvänta.

Vi uppmuntrar era läsare att läsa rapporten och bilda sig en egen uppfattning.

/Newlines Institute for Strategy and Policy

Båda inläggen är översatta från engelska och nedkortade av utrymmesskäl.

Den här artikeln kommer från ETC nyhetsmagasin
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.