Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: KD tar till populism i ren desperation

Bild: Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Dagens ETC.

Det är ett försök att plocka enkla politiska poänger, men en väldigt farlig väg att gå.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

I torsdags gick Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor ut och sa att hon vill se ett förbud mot böneutrop. Det är ett försök att plocka enkla politiska poänger, men är en väldigt farlig väg att gå. Kristdemokraternas retorik syftar till att ställa grupper mot varandra genom att misstänkliggöra en religiös minoritet.

De senaste veckornas debatt har uppstått efter att moskén i Växjö ansökt om tillstånd för böneutrop. Redan i dag krävs det tillstånd för böneutrop. Bedömningarna görs med hjälp av miljöbalken som bedömer ljudnivåer och buller som behandlas på en kommunal nivå, det krävs alltså inte nationella restriktioner.

Ebba Busch Thor vill i stället lyfta en kommunal fråga till nationell nivå och göra en höna av en fjäder för att kunna skapa motsättningar samt vinna politiska poäng. I Sverige finns det två moskéer där böneutrop sker, i Fittja och Karlskrona, där lagstiftningen bedömt att tillstånd för böneutrop kan godkännas.

Men det är ju inte bullernivåerna som Kristdemokraterna vill åt, partiets numera blåbruna retorik har som syfte att locka fler väljare. Det är ingenting annat än desperat populism.

De senaste åren har samhällsdebatten förflyttats i en obehaglig riktning. I takt med att valdagen närmar sig vill flera partier sprida rädsla, misstänksamhet och ställa grupp mot grupp. Inte minst Kristdemokraterna bidrar till denna utveckling. Ebba Busch Thors utspel är ett tydligt exempel på exakt detta.

I samband med Ebba Busch Thors uttalande om ett förbud mot böneutrop menade Busch Thor att muslimer behöver anpassa sig till sin omgivning. De flesta svenska muslimer som bor i Sverige är födda och uppvuxna i landet, precis som många andra religiösa minoriteter.

Men ändå väljer Kristdemokraterna att föra en retorik som i ur ett långsiktigt perspektiv bidrar med ett allt mer polariserat samhälle och där den politiska debatten blir mindre konstruktiv.

Att politiker ställer grupp mot grupp och medvetet sprider misstänksamhet spär på islamofobi och ökar motsättningar i samhället. Det är djupt oansvarigt och farligt att ledande politiker väljer den vägen.

Om mindre än ett halvår är det val. Grön Ungdom kommer inte att delta i tävlingen om vem som kan sprida mörkast bild av samhället och föreslå hårdast tag. Vi kommer att fokusera på att bygga ett samhälle för alla.

Vi är övertygade om att Sverige kan vara ett land där alla får tro på vad de vill och utöva sin religion. Vi är övertygade om att politiken kan bättre än att medvetet sprida misstänksamhet och rädsla. Valrörelsen måste hålla högre nivå än Kristdemokraternas desperata högerpopulism.