Hoppa till innehållet

ETC Örebro

Debatt: Kan alla bilda familj på ett rättsligt säkert sätt?

ETC Örebro.

Örebro Pride nalkas. Ett tillfälle där kärleken hyllas, men också dagar där mänskliga rättigheter är i fokus, för att urskilja vilka utmaningar vi står inför i dag. En av dessa utmaningar är familjejuridiken.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC Örebro som står för åsikten.

Visst har vi kommit en bit på vägen, 1995 fick samkönade par rätt att ingå partnerskap. 2009 blev i stället äktenskapsbalken könsneutral. Små steg i vägen till en mer inkluderande lagstiftning. 

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

Än så länge finns det dock steg kvar att ta. Familjejuridiken genomsyras fortfarande av normer för hur en familj ska se ut och den utgår från en kärnfamiljsnorm vilket skapar olika rättigheter och möjligheter.

Kärnfamiljsnormen inom familjejuridiken medför att hbtq-personer i nuläget behöver ha mer kunskap om familjejuridikens uppbyggnad för att kunna bilda familj på ett rättssäkert sätt. Det kan handla om att endast två vuxna har rätt att vara rättsliga föräldrar, eller om att möjligheten till att bli biologisk förälder ser olika ut beroende på vem du lever tillsammans med och din funktionsförmåga. 

För att vi ska kunna fortsätta kampen krävs det därför kunskaper om vad den svenska familjejuridiken ger för rättigheter och skyldigheter i dag och vilka konsekvenser det får. 

För alla ska kunna bilda familj på ett rättsligt säkert sätt. 

Den 21 augusti klockan 14.00, under Örebro Pride, arrangerar därför Örebro rättighetscenter tillsammans med RFSL Örebro, ABF Örebro län och Örebro läns museum en föreläsning med Erik Mägi om familjejuridik för hbtq-personer.

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00