Debatt. .

2017-04-21 04:00
Ljus tänds vid minnesplatsen utanför fritidsgården vid skolan Kronan i Trollhättan. Efter dådet fick de drabbade stöd från människor över hela landet, skriver debattören. Bild: Privat, Adam Ihse/TT
Ljus tänds vid minnesplatsen utanför fritidsgården vid skolan Kronan i Trollhättan. Efter dådet fick de drabbade stöd från människor över hela landet, skriver debattören.

Jo, Trollhättan svarade visst med kärlek efter det hatfyllda dådet

”Hej Athena. Jag vill berätta för dig om min arbetsplats, mina kollegor och svenska chefer, som famnade om mig från dag ett, både psykiskt och fysiskt.” skriver Eshtar Faris i ett svar på Athena Farrokhzads mycket spridda krönika.

Hej, Athena.

Jag vill skriva till dig om de så kallade ”vita svenskarna”, att de är kärleksfulla och respektingivande människor, som i stort är ödmjuka inför religiös tillhörighet, etnicitet, funktionsnedsättning, sexualitet etcetera.

Jag vill skriva till dig om hatdådet i Trollhättan. Du vet, terroristen som avrättade min älskade kusin Lavin och den duktige fotbollsspelaren Ahmed, direkt på plats.

Jag vill skriva till dig om kärleken i Trollhättan och i hela Sverige när det hemska inträffade. Jag kände verkligen sorgen, kärleken och chocken från alla håll och kanter.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Trollhättan och hela Sverige höll en tyst minut för offren. Butiker i hela Trollhättan höll en tyst minut. Manifestationer mot rasism och för att hedra offren anordnades på bland annat Medborgarplatsen Stockholm.

Om du inte visste så hjälpte hela Trollhättan mig, när jag ensam med begravningsbyrån anordnade begravningen och ceremonin för 1 000 personer.

Alla företag hjälptes åt. Florister runt om i Trollhättan som lånade ut vaser, vd:n vid Folkets hus som gratis lät oss ha ceremonin i en konserthall med den senaste scentekniken. Inte nog med det så såg han till att ha gratis blommor på alla bord, gratis te och kaffe för 1 000 personer, kökspersonal, röd matta till Lavins familjs bord – och mycket, mycket mer.

Jag vill skriva till dig om poliserna som omfamnade vår familj, inte enbart den dagen men även flera månader efteråt.

Jag vill skriva till dig om Stefan Löfven som samma dag som attentatet, besökte Trollhättan. Kungen, som även han kom någon dag efter dådet, för att hedra offren.

Du kanske också har missat den gigantiska medieuppståndelse från både svensk och utländsk media som från dag ett, rapporterade om offren. Svensk media fortsatte påminna om det bestialiska dådet under hela första året, fram till ettårsdagen.

Tycker du fortfarande att svenskar nonchalerar svenskar med annan etnisk bakgrund?

Jag vill skriva till dig om den dagen jag gick in på Kicks i Trollhättan för att inhandla parfymen The Key, till min kusin Lavin, om den stunden då den etniskt svenska kvinnan vid receptionen brast i hejdlöst gråt i min famn.

Jag vill skriva till dig om Jula, som inte lät mig betala för facklorna för fackeltåget. Det var sisådär 600 –1 000 stycken.

Jag vill berätta för dig om en random svensk kille som från ingenstans åkte till Vänersborg för att inhandla mer facklor.

Jag vill berätta för dig om min arbetsplats, mina kollegor och svenska chefer, som famnade om mig från dag ett, både psykiskt och fysiskt. De lyfte upp mig, uppmuntrade mig, stöttade mig, gav mig betald ledighet. De har blivit min familj.

Jag vill skriva till dig om terrorattacken i ett av Kenyas universitet, som ägde rum den 3 april 2015, då 147 studenter miste livet.

Tyst minut hölls på min arbetsplats KTH och på Europas universitet, den 27 april 2015.

De är svenskar och européer!

Jag vill berätta för dig om svenskarnas tålamod gentemot oss invandrare, nyanlända och papperslösa. Jag vill berätta om deras välvilja, vilja att förstå, förbättra och förenkla för oss invandrare. Du vet, alla dessa integrationsprojekt, föreningar, skolprojekt, projekt för papperslösa.

Vi i Sverige ska vara stolta att papperslösa och asylsökande har rätt till sjukvård för 50 kronor och sjukresor för 40 kronor. Vi ska vara stolta att vi år 2015 lät nästan 163 000 flyktingar söka skydd
i Sverige (det vill säga asyl).

Våra svenskar är till och med så ”snälla” att de är på islamisternas sida och tittar bort från människovärdet. De är så snälla att det är lagligt att vara medlem i IS, precis som vilken bokförening som helst. Hijabuppropet om du minns det? Politiker som satte på sig slöjan i solidaritet med slöjbärande tjejer och kvinnor.

Vi har svenskar som kämpar mot hedersvåld för både heterosexuella och hbtq-personer.

Är då svenskar i din mening fortfarande blinda och enbart brydda om etniska svensken?