Hoppa till innehållet

EU

Debatt: Jag blir mörkrädd av att höra David Lega

När vi i EU-parlamentet debatterade den fruktansvärda situationen i Gaza och i andra palestinska områden valde David Lega (KD) att inte nämna de palestinska offren eller den israeliska regeringens ansvar med ett enda ord, skriver Malin Björk (V).

När vi i EU-parlamentet debatterade den fruktansvärda situationen i Gaza och i andra palestinska områden valde David Lega (KD) att inte nämna de palestinska offren eller den israeliska regeringens ansvar med ett enda ord, skriver Malin Björk (V).

Bild: Henrik Montgomery/TT, Pavel Koubek/TT (montage)

Dagens ETC.

Hur många palestinska barn måste dö innan kristdemokraten och hans regeringsvänner tycker att det räcker som vedergällning för Hamas attacker? undrar Malin Björk (V).

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Sedan Hamas den 7 oktober dödade 1 200 människor i sin blodiga attack har Israel svarat med att hittills bomba ihjäl 30 000 palestinier, de festa av dem kvinnor och barn och andra civila. 

Över en miljon palestinier har fördrivits från sina hem och har ingenstans att ta vägen, ingenstans att skydda sig från Israels nya bomber. De saknar mat, vatten och mediciner. Barn opereras utan smärtstillande mediciner. Den Internationella domstolen manar Israel att förhindra ett folkmord på palestinier. Det är med andra ord en fullständigt ohållbar situation.

Men när vi i EU-parlamentet debatterade den fruktansvärda situationen i Gaza och i andra palestinska områden valde David Lega (KD) att inte nämna de palestinska offren eller den israeliska regeringens ansvar med ett enda ord. 

Han valde istället att använda hela sin talartid åt att smutskasta FN:s biståndsorgan UNRWA. Att som Lega vill, och som den svenska regeringen redan gjort, frysa biståndet till UNRWA, ökar bara svälten och lidandet bland palestinier. På grund av Israels blockad är de flesta Gazabor helt beroende av UNRWA för sin överlevnad.  UNWRA bedriver dessutom en livsnödvändig och bred humanitär verksamhet i hela regionen, för de miljontals palestinska flyktingar som fördrivits på grund av den alltmer hårdföra israeliska ockupationen.  

Jag blir mörkrädd av att höra en svensk politiker vara så känslokall och likgiltig för palestinska liv. Vad är det för kristdemokratiskt med det? Hur många palestinska barn måste dö innan Lega och hans regeringsvänner tycker att det räcker som vedergällning för Hamas attacker? 

En långsiktig lösning och fred mellan Israel och Palestina kan inte åstadkommas genom att som Lega rättfärdiga israeliska bomber och dödande. Den måste byggas på internationell lag och respekt för allas lika värde, och på rätten för både israeler och palestinier till sitt eget land. 

Vi kräver att stödet till UNRWA ska öka och att blockaden mot Gaza hävs. 

Vi i Vänsterpartiet fördömer Hamas attacker. Men vi kräver också att Israels ockupation av palestinska områden upphör. Och vi accepterar inte att stillasittande se på medan Israel fortsätter med sina massdödande bomber och sin utsvältning av palestinier. 

Vi kräver att stödet till UNRWA ska öka och att blockaden mot Gaza hävs. Vi vill också att EU:s associeringsavtal med Israel avbryts och att alla vapenleveranser till Israel stoppas. Framför allt kräver vi ett omedelbart eldupphör.

Historien kommer att döma oss hårt för att vi lät denna massaker i Gaza fortgå mitt framför våra ögon.

00:00 / 00:00