Debatt. .

2018-03-22 20:35
”Den konfessionsfria skolan är en av grundpelarna i en demokrati där åsikts- och religionsfrihet samt kritiskt tänkande främjas.”, skriver debattören. Bild: Gorm Kallestad/TT
”Den konfessionsfria skolan är en av grundpelarna i en demokrati där åsikts- och religionsfrihet samt kritiskt tänkande främjas.”, skriver debattören.

Inget barn ska bli påtvingad en religion

”Religion är något vi människor har all rätt att ägna oss åt på fritiden, dock inte i den skatte­finansierade, obligatoriska skolverksamheten.”

I den pågående debatten om ett eventuellt förbud av religiösa friskolor är det viktigt att komma ihåg den grupp det handlar om – barn och unga själva. Religionsfriheten gäller även dessa.

Att pådyvla ett barn en viss religion är ett brott mot FN:s barnkonvention, där det står att barnets rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet ska respekteras. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Därför är det märkligt att vissa friskoleförespråkare hävdar att ett förbud strider mot Europakonventionen och allas rätt att utöva sin religion. Denna kritik utgår från vuxnas rättigheter medan barnperspektivet ignoreras.

Jag är själv uppväxt inom ett slutet, religiöst samfund. Jag föddes in i Jehovas vittnen, och fick aldrig själv välja min tro utan tvingades från barnsben på en uppsättning regler vilka detaljstyrde mitt vardagsliv fram tills dess att jag flyttade hemifrån och bröt med församlingen.

Som tur var gick jag aldrig i någon religiös friskola, och mötte därför i skolans värld personer med andra uppfattningar och livsperspektiv än de som premierades i den isolerade tillvaro jag kom ifrån.

Hade jag gått i en friskola där alla hade samma trosuppfattning, hade brytningen med den ofrivilliga tron och församlingsverksamheten blivit än svårare än den redan var.

Då hade jag överhuvudtaget inte haft någon kontakt med människor ”ute i världen”, det vill säga påstått syndfulla personer som inte tagit emot ”Sanningen”, som Jehovas vittnen påstår sig ha monopol på.

Inom Jehovas vittnen umgås en enbart med församlingsmedlemmar, och avskärmar sig från alla andra människor. När en person väljer att lämna organisationen utfryses hen. En så kallad avfälling ska vittnen inte ens säga hej till, även om det gäller ens eget barn, förälder, syster eller bror.

En liknande social utstötning förekommer också inom andra samfund och religioner. Det är tyvärr inte heller ovanligt att religiöst sanktionerade hederskulturer går så långt att det är med fara för livet ett barn eller en ungdom väljer att leva i frihet – umgås med vilka hen vill, gifta sig med vem hen vill, etcetera.

Den konfessionsfria skolan är en av grundpelarna i en demokrati där åsikts- och religionsfrihet samt kritiskt tänkande främjas. Den är en fristad för alla barn och unga som växer upp i slutna, religiösa miljöer – individer som riskerar att tvingas in i friskolor om sådana finns.

Religion är något vi människor har all rätt att ägna oss åt på fritiden, dock inte i den skattefinansierade, obligatoriska skolverksamheten. Det råder skolplikt i Sverige, däremot inte religionstvång. Det är en viktig skillnad att komma ihåg. Då skolan redan nu enligt lag ska vara konfessionsfri bryter i själva verket religiösa friskolor mot lagen.

Vad är meningen med en religiös friskola om inte att skolan ska ha just en troende profil? Det är med andra ord hög tid att dessa friskolor stoppas och att dagens unga och kommande generationer får sina mänskliga rättigheter tillgodosedda.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Ann-Helén Andersson 
Troende, samt förespråkare för ett sekulärt samhälle där barns och ungas rätt till religionsfrihet respekteras