Hoppa till innehållet

ETC Göteborg

Debatt: Inför bank-id i sociala medier

Bild: Foto: Fredrik Persson/TT

Dagens ETC.

Debatt: Biskopsgårdens S-kvinnor.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

De senaste decennierna har utvecklingen gått fort med internet och sociala medier.

Men lagar och regler har inte riktigt hängt med. Säkerheten behöver ses över och demokratin skyddas på nätet. Alla ska ha rätt att vara i det digitala samhället, det är en demokratifråga.

Det finns personer och grupper som av olika anledningar vill skrämma till tystnad.

Kvinnor drabbas värst av näthatet. Hat och hot mot våra kvinnliga politiker har eskalerat. Men också journalister, människorättskämpar och även vanligt folk drabbas av hat och hot i sociala medier. Om vi fortsatt vill ha kvinnliga politiker som vågar uttrycka sig, så måste vi se över lagar, regler och säkerhet på sociala medier.

Majoriteten av Sveriges befolkningen använder internet och sociala medier. Så alternativet att lämna sociala medier vid hot och hat bör inte vara ett alternativ. Alla ska ha rätt att vara i det digitala samhället.

Idag kan en person ha ett eller flera fejkkonton i sociala medier. Din granne kan kalla sig Kalle Anka och hata dig på nätet.

Det kan vara svårt att bevisa vem som har hatat även om polisen har IP-adressen. Personen kan hävda att det inte var hen som satt vid datorn.

Vårt förslag är att alla personer ska identifiera sig via bank-id i sociala medier. Då visar man vem man är, och får stå för det man skriver.

Om någon som är inloggad inte sköter sig, exempelvis om personen uttryckt hat eller hot mot någon, så är det tydligt vem som har gjort detta och kontot och personen blir mer hanterbara.

Om vi inför identifiering så kommer troligen också ett antal hatare sluta att hata då de tvingas visa vem de är.

Alla ska kunna känna sig trygga och säkra på nätet, ingen ska behöva hålla tillbaka åsikter eller lämna sociala medier.

Det är en demokratifråga.

Ämnen i artikeln

00:00 / 00:00