Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Ikea mobbar anställda som vill ha en fackförening

Chris DeAngelo Arbetar på Ikea i Stoughton, Massachusetts, USA.
Chris DeAngelo Arbetar på Ikea i Stoughton, Massachusetts, USA. Bild: BIld: DRAGO PRVULOVIC/ TT, privat

Dagens ETC.

Vi ville förhandla fram bättre liv. Istället gjorde ledningen allt de kunde för att hålla oss maktlösa, skriver debattören.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

När mina medarbetare och jag stod utanför Ikea en kylig novembermorgon 2015 kände jag mig oerhört stark och stolt. Över hälften av mina medarbetare hade gått samman för att be Ikea att leva upp till de värderingar som de påstår sig stå bakom och respektera vår rätt att bilda en fackförening på vår anläggning i Massachusetts i USA.

Vi hade stött på visst motstånd från våra amerikanska chefer, men vi var fortfarande hoppfulla eftersom Ikea är ett svenskt företag känt för att respektera arbetstagarnas rättigheter i hela Europa.

Och kanske viktigast var att de hade goda relationer med sina fackföreningar i Sverige. Detta hopp förstärktes också av det faktum att Ikea skickade en chef från Sverige för att prata med oss denna kalla novemberdag och han sa att om en majoritet av oss ville ha en fackförening skulle vi också få en fackförening.

Men hans ord var tomma och snart började Ikea agera aggressivt för att hindra oss från att bilda en fackförening vid vår amerikanska enhet.

Först tvingade de oss att genomgå en formell process med statliga myndigheter i USA i stället för att frivilligt erkänna vår önskan om att bilda en fackförening, vilket är tillåtet enligt amerikansk lag. Detta gav dem tid att anställa advokater som specialiserat sig på kampanjer för att undvika fackföreningar, i syfte att avskräcka arbetstagare som hoppas kunna ansluta sig till en fackförening för bättre löner och förmåner.

Mina medarbetare och jag tvingades av ledningen att sitta igenom 25 obligatoriska möten som upprepade att en fackförening inte skulle förbättra våra löner, arbetstimmar och arbetsvillkor och att den endast kunde göra saken värre. Hoten upphörde inte där.

Ikeas amerikanska ledning mobbar också de anställda som var mest öppna med att vilja ha en fackförening genom att till exempel hindra oss från att ta bilder av presentationsmaterial vars syfte är att motverka fackföreningar.  Ikea fick till och med lediga arbetstagare för att komma in och rösta i vårt fackliga val. På grund av denna skrämseltaktik lyckades vi inte skapa en fackförening.

Ikeas agerande var så uppenbart felaktigt att den federala myndigheten som ansvarar för fackföreningsval fann att företaget brutit mot den amerikanska arbetsrätten i vissa hänseenden, bad Ikea att sluta hota arbetstagare och ogiltigförklarade vårt val så att vi kunde hålla ett nytt.

Tyvärr förpestade Ikeas skrämseltaktik stämningen, stoppade våra ansträngningar att bilda en fackförening och gjorde det omöjligt för oss att få ett fritt och rättvist nyval. Därför har vi inget annat val annat än att dra tillbaka vår nuvarande önskan om en fackföreningsomröstning.

Det har nu gått flera år sedan vi först uttryckte en önskan att bilda en fackförening och vi är inte närmare nu än vi var 2015. Nyligen vädjade vi till OECD för hjälp och skydd, men baserat på Ikeas tidigare agerande är vi inte optimistiska om att ens detta kommer att övertyga dem om att hålla sig neutrala under en satsning på facklig organisering i USA.

Kontentan är att mina medarbetare och jag förtjänar bättre och borde ha behandlats bättre av Ikea. Detta företag borde ha levt upp till svenska värderingar och respekterat vår rätt att bilda en fackförening så att vi tillsammans kunde förhandla fram bättre liv. Istället gjorde de allt de kunde för att hålla oss maktlösa och de lyckades.

00:00 / 00:00