Hoppa till innehållet

EU

Debatt: Högerpopulister hotar kvinnors rättigheter i EU

Dagens ETC

Högerpopulister och antidemokratiska krafter vinner mark i Europa, och det får stora konsekvenser för jämställdheten.

Inför det kommande EU-valet i juni vill dessa krafter på allvar radera de framsteg som gjorts inom jämställdhetspolitiken och begränsa kvinnors och flickors grundläggande rättigheter. Det kommer vi socialdemokrater aldrig att acceptera.

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Våra barn och barnbarn ska aldrig få uppleva ett samhälle där flickor och pojkar inte har samma rättigheter eller får samma förutsättningar är för oss en oacceptabel tanke. Dagens takt kommer innebära att det tar nästan 60 år att uppnå jämställdhet. Det är dessutom förutsatt att inga bakslag görs, för jämställdheten. 

I veckan presenterade organisationen Oxfam rapporten "A Feminist Europe?" som ger en tydlig bild över vilka partier i Europaparlamentet som har arbetat för jämställdhet och vilka som motarbetat kvinnors rättigheter under den senaste mandatperioden. Viktigast av allt visar den de allvarliga hot vi står inför om högerpopulister och antidemokratiska krafter går framåt i EU-valet i juni. 

Sverigedemokraterna och deras högerpopulistiska kollegor tar varje chans de får till att motsätta sig förslag som stärker flickors och kvinnors rättigheter. På motsatta sidan hittar du oss Socialdemokrater.  

Att SD är ointresserade av att göra livet bättre för flickor och kvinnor är uppenbart. Vi har under mandatperioden sett hur de aktivt röstat nej till att stärka aborträtten, nej till att stoppa prostitution och nej till att stoppa sexuella trakasserier på arbetsplatsen eller online. 

SD:s kvinnosyn och ovilja att prioritera jämställdhet är tydlig. Den tar sig i uttryck genom politiska prioriteringar och i det politiska samtalet. Och de är inte ensamma. 

Världen, EU och Sverige behöver sammanhållning och trygghet för alla våra invånare. Vi behöver ett Europa som håller ihop mot de högerpopulister och antidemokratiska krafter. Ett Europa som värnar alla människors mänskliga rättigheter. Det är bara på det sättet vi kan motverka framtida bakslag och i stället se till att vi tar flera steg framåt för att stärka flickors och kvinnors rättigheter.

Framsteg som gjorts kan gå förlorade.

Årets val är på många sätt ett ödesval. För säkerheten, demokratin, klimatet och för jämställdheten. Inför EU-valet den 9 juni står vi inför hotet att de framsteg som gjorts kan gå förlorade om högerpopulister vinner ytterligare mark. Att framstegen på jämställdhetsområdet idag går alldeles för långsamt kan alla som benämner sig som feminister skriva under på. Känslan av att ta två steg fram och samtidigt ett steg tillbaka har återkommande varit ett faktum. 

Inför EU-valet är verkligheten en annan. Det vi nu står inför handlar inte bara om att gå långsamt framåt. Det handlar om att det finns politiker som vill gå tillbaka och radera tidigare vunna segrar och förkasta kvinnors och flickors grundläggande rättigheter.

För första gången någonsin sedan mätningarna påbörjades backar jämställdheten. Vi ser det i Sverige när det kommer till lönegapet mellan män och kvinnor. I form av det ökade våldet i nära relationer och vi ser det i form av att antalet flickor som gifts bort ökar. Pandemin, krig och inflation har under de senaste åren påverkat oss alla, men det har drabbat kvinnor hårdast. 

Nämnda exempel är dock bara några få i den listan som kan göras väldigt lång. Frågan är dock, hur många exempel behöver Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna för att ifrågasätta deras samarbetspartners jämställdhetspolitik? Frågan blir relevant då SD vill se ett Tidöavtal i EU efter valet i sommar. 

Politiska krafter som SD, motståndare till jämställdhet, har det alltid funnits. Det avgörande är hur stor makt de får. Vi socialdemokrater kommer varje dag ta kampen i Sverige mot SD och även mot deras brödrapartier i Europa. 

Ämnen i artikeln