Debatt

Debatt: Högerkonservativa vill straffa kroniskt sjuka och funktionsnedsatta

Bild: Claudio Bresciani/TT

Dagens ETC. Den orättvisa skatten för personer med sjuk- och aktivitetsersättning ska bort. Men Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna kommer att återinföra den orättvisa funkisskatten om deras gemensamma budget går igenom i riksdagen. Det skulle slå hårt mot personer med funktionsnedsättning, svårt sjuka och utslitna.

Det här är en debattartikel. Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Vi vill se en mer rättvis beskattning. De som till exempel har en medfödd funktionsnedsättning, en kronisk sjukdom eller en allvarlig skada som inte går att rehabilitera sig ifrån och därmed inte kan arbeta, ska inte betala högre skatt än andra.

Socialdemokraterna vill ta bort straffskatten – den så kallade funkisskatten - för personer med sjuk- och aktivitetsersättning. Så att personer som till exempel har en kronisk sjukdom, en medfödd funktionsnedsättning, eller en allvarlig skada där rehabilitering inte är tillräckligt, inte ska behöva tvingas betala högre skatt.

I den budgetskiss som M, SD och KD presenterade förra veckan finns ett förslag som skapar en orättvisa mellan de som har inkomst från arbete eller pension, och de som har aktivitets- och sjukersättning.

Det här skulle innebära att funkisskatt återinförs, och att personer med sjuk- eller aktivitetsersättning ska betala mer i skatt än andra med samma inkomst. Det skulle med andra ord bli en ny ”funkisskatt” på 1 800 kronor per år.

Personer som inte kan arbeta på grund av en funktionsnedsättning ska inte straffas för det genom att betala mer i skatt. Vi tycker att det är skamligt av de högerkonservativa att straffa kroniskt sjuka och personer som inte kan arbeta på grund av en funktionsnedsättning.

När du är som svagast, ska samhället vara som starkast. Det är grundläggande för oss och något vi kommer fortsätta kämpa för varje dag. Sverige kan bättre.