Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Hjälp oss att protestera mot fascisternas möte den 4 november

Richard Spencer får inte komma till Europa. Nu ställs den högerextrema konferensen Identitär idé in.
Richard Spencer får inte komma till Europa. Nu ställs den högerextrema konferensen Identitär idé in. Bild: Bild: Linda Davidson/AP/TT

Dagens ETC.

Om inte vi vanliga människor står upp mot fascismen och nekar dem en plattform, vem ska då göra det?

Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den 4 november kommer en konferens för den internationella alternativhögern att hållas i Stockholm. En ansamling av fascister från alla världens hörn kommer att samlas i Sveriges huvudstad. Än är det okänt var i huvudstaden konferensen kommer att hållas, som arrangeras av bland annat nyfascisten Daniel Friberg och den före detta Sverigedemokraten Christoffer Dulny.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

De hoppas att konferensen ska bli den största någonsin av sitt slag, då de önskar att över 500 personer ska delta. I skrivande stund ser det dock inte ljust ut för entusiasterna, då endast 58 biljetter ska ha sålts.

Vi vägrar låta Stockholm bli en plattform där nazister och fascister kan frodas, sprida sina budskap och locka nya anhängare. När platsen för konferensen blir känd kommer en manifestation att anordnas i anslutning till den, och vi hoppas att alla som vill försvara staden mot mörka krafter ansluter sig.

Huvudtalare och dragplåster på konferensen är rörelsens ökände frontfigur, Richard Spencer. Han anses ha myntat uttrycket ”alt-right” och är grundare av den webbplats som benämnts ”centrumet för alt-righttankar”. Han har bland annat uppmanat till ”fredlig etnisk rensning”, stöttar skapandet av en ”etniskt vit stat” i Nordamerika samt vrålat slagord till sin publik likt nazister under 1930-talet, och då fått Hitlerhälsningar som respons.

Spencers skapelse, alternativhögern eller alt-right, är en relativt ny rörelse grundad i USA som de senaste åren vuxit sig mycket stark där. Den har nära kopplingar till olika fascistiska och nazistiska rörelser och använder sig till stor del av vit makt-retorik i sina argument.

Ett exempel på vad som kan ske när sympatisörer till denna rörelse samlas, är sensommarens händelser under manifestationen ”Unite the right” i Charlottesville, USA, som arrangerades av alternativhögern (där Spencer för övrigt talade). Våld utbröt mellan fascister och motdemonstranter, som eskalerade då en fascist körde in i folkmassan med motdemonstranter, varav en person dog och minst 24 skadades.

Historien har gång på gång visat att fascistiska, rasistiska och sexistiska rörelser som denna inte försvinner av sig själva. Om inte vi vanliga människor står upp mot fascismen och nekar dem en plattform, vem ska då göra det? Det är endast genom vår gemensamma tro på ett fritt samhälle och vår vilja att kämpa för det, som vi kan besegra fascismen. Vi gjorde det på Göteborgs gator den 30 september, och vi kan göra det igen i Stockholm.

Förutom att komma på manifestationen mot konferensen den fjärde november, är det viktigt att ta reda på var konferensen ska hållas. Om du arbetar på ett konferenscenter i Stockholm och vet att ni har en bokning den 4 november, försök ta reda på vem det är som kommer. Visar det sig vara Spencer och gänget – lyft frågan kring huruvida ni vill upplåta era lokaler till fascister med dina medarbetare och den som är ansvarig.

Ett konferenscenter som låter den nazistiska, rasistiska och våldsbejakande alternativhögern husera i lokalerna agerar medlöpare och kan räkna med att detta inte kommer att passera obemärkt i media.

Om du tror på ett fritt och jämlikt samhälle, skriv in den 4 november i din kalender. Visa Richard Spencer och hela den internationella alternativhögern att stockholmarna inte står tysta när staden riskerar att invaderas av fascister.

Låt inte detta bli dagen dessa fick tala öppet – låt det istället bli en dag då de åter blir påminda om att deras vidriga ideologi inte är välkommen i vårt samhälle. Tillsammans kan vi förpassa odjuren till hålorna de kom från, innan deras rörelse ser dagens ljus. ¡No pasarán!

00:00 / 00:00