#sminkagrisen. .

2014-02-04 17:17
Ser du hakkorsen?  Illustration: Matilda Ruta
Ser du hakkorsen?

Hjälp ETC att sminka grisen!

Flera förorter, Stockholms moské och riksdagen har vandaliserats av nazistiska klottrare. Nu bemöter vi de här dumheterna med humor. De närmaste veckorna kommer Dagens ETC att publicera hakkors som har fått en make­over – och helt plötsligt är en del av något roligt och kärleksfullt.

Först ut är Matilda Ruta, serietecknare och illustratör från Stockholm.

Varför är du med och sminkar grisen?

– För att det är väldigt viktigt och ibland även roligt att göra motstånd. Hoppas det inspirerar någon.

Hur har du märkt av extremhögerns framfart?

– I min vardag märks det framför allt på det ökade antirasistiska engagemanget omkring mig, inte minst här på linje 17. Underbart.

Hur tänkte du när du skapade din bild?

– Jag ritade om hakkorsen till Piet Mondrian-liknande bilder, för att han var en av de konstnärer som Hitler såg som avvikande och depraverade.

 

Vill du också göra en sminka grisen-bild? Mejla den till sminkagrisen@etc.se.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Sminka grisen – så funkar det

Tipsa om det bästa sättet att rita om ett hakkors till någonting trevligare. Mejla din teckning till sminkagrisen@etc.se. Vi publicerar våra favoritbidrag i tidningen och på etc.se.