Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Gräsrötterna blev vänsterns framgång i USA

Bild: Bild: Paul Sancya/ap/tt

Dagens ETC.

”Det finns ett utrymme för progressiv vänsterpolitik. Även i USA.”
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Det amerikanska mellanårsvalet är avgjort. Valrörelsen var den dyraste hittills, och innebar en större mobilisering av valarbetare och aktivister än någon tidigare valrörelse i samband med ett mellanårsval. Det finns lärdomar och strategier att hämta för den som vill bygga en bred och radikal vänsterrörelse – och vinna val.

Under valrörelsen blev det tydligt att det republikanska partiet kapitulerat inför Donald Trumps politik och retorik. Trumps parti har bedrivit en valrörelse full av hätska utfall och hat. Förmodligen bidrog den polariserade stämningen till att Trump kunde dra mycket publik till sina noggrant iscensatta valmöten, men den lyckades inte vinna valet.

I södra USA har det rapporterats om hot och trakasserier mot svarta och latinamerikaner som försökt ta sig till vallokalerna för att rösta. Byråkratiska hinder har gjort det svårare för väljare att registrera sig, och vallokaler har stängts i områden som domineras av afro- och latinamerikaner.

Detta har försvårat valdeltagandet bland redan röstsvaga grupper. Men attackerna mot minoritetsgrupper och progressiva röster har samtidigt fungerat som bränsle för den politiska vänstern. Genom klassiskt gräsrotsarbete har vänsterorganisationer fått ett oväntat stort genomslag i det amerikanska mellanårsvalet.

Viljan att engagera sig och bidra i valarbetet har varit stort. Det faktum att flera av kandidaterna själva var unga och från en minoritetsgrupp bidrog också till att fler ville engagera sig, och att valdeltagandet ökade från 38 procent till 49 procent. Det stora engagemanget för vänsterkandidater syns också i andelen privata donationer kandidaterna fått. Till exempel finansierades Alexandria Ocasio-Cortes kampanj i New York helt av smådonationer från privatpersoner, sammanlagt 200 000 dollar.

Trump och republikanernas aggressiva stil tycks också ha radikaliserat kandidaterna på den andra sidan. Allmän sjukförsäkring, avgiftsfri skola och nej till stora politiska donationer från företag har varit profilfrågor för en majoritet av de demokratiska kandidaterna i årets mellanårsval.

Att radikala politiska förslag bärs fram av så pass många demokratiska kandidater vittnar om en vänsterförskjutning av det demokratiska partiets mitt. Att man dessutom slagit rekord i representation av kvinnor och minoriteter bland sina kandidater är också intressant. Två av vänsterkandidaterna, Alexandria Ocasio-Cortez och Rashida Tlaib, valdes in i kongressen. Båda är medlemmar i Democratic Socialists of America (DSA), samma vänsterfalang inom demokraterna som Bernie Sanders kommer ifrån. Sedan valet 2016 har DSA tredubblat sitt medlemstal.

Det finns framför allt två lärdomar att hämta från vänsterns framgångar i USA.

För det första: När det digitala tar en allt större plats i valrörelser samtidigt som algoritmer premierar innehåll som sprider hat, ilska och rädsla blir gräsrotsarbetet ovärderligt. Genom samtal och strategiska dörrknackningar kan positiva budskap om hopp och framtidstro ta plats, och sprida ett annat engagemang än det Facebook, Twitter och tidningarnas kommentarsfält erbjuder.

Så som algoritmerna ser ut just nu kommer inga progressiva krafter kunna trumfa den hatiska och polariserande extremhögern, den så kallade alt-right på nätet. Det är inte alt-right som är bra på Facebook, det är Facebook som är bra på alt-right.

För det andra: det finns ett utrymme för progressiv vänsterpolitik. Även i USA. Och det finns ett sug bland väljare efter politiker som bärs av en vilja att åstadkomma verklig förändring.

00:00 / 00:00