Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Gränslöst systerskap är vårt vapen

Manifestation under den internationella kvinnodagen i Indien förra året.
Manifestation under den internationella kvinnodagen i Indien förra året. Bild: Bild: Manish Swarup/AP/TT

ETC nyhetsmagasin

Den feministiska kampen behövs i dag mer än någonsin. I Europa och världen pågår det just nu en backlash mot kvinnors rättigheter. Svaret är en politik från vänster som vill bryta patriarkatets makt på alla plan i samhället, skriver företrädare för Vänsterpartiet.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte ETC nyhetsmagasin som står för åsikten.

Året är 2019 och den feministiska kampen behövs mer än någonsin. I Europa och världen vinner rasistiska, nationalistiska och konservativa högerpartier mark. Detta har lett till den backlash mot kvinnors rättigheter som vi ser. I EU-parlamentet finns det många högerkonservativa och högerextrema ledamöter som uttrycker direkt kvinnohat och lägger lagförslag som förtrycker och marginaliserar kvinnor.

I Vänsterpartiet menar vi allvar med att bryta mäns överordning över kvinnor och stoppa den här utvecklingen mot mer förtryck och begränsning av kvinnors liv. Medan partier till höger pratar om jämställdhet som ett personligt projekt som ligger hos enskilda individer levererar vi feministiska förslag och reformer som faktiskt ändrar strukturerna och gör skillnad för flertalet.

Att kvinnor tvingas ta det största ansvaret för hem och barn, har lägre löner och sämre arbetsvillkor samtidigt som åtta män äger mer än halva världens befolkning beror inte på individuella val, utan på strukturer som går att ändra med politiska val. 

Aborträtten hotas. Kvinnors kroppar säljs som varor på en marknad. Kvinnor äger fortfarande endast en bråkdel av världens ekonomiska tillgångar och fattigdomen och arbetslösheten bland kvinnor ökar samtidigt som tillgången till offentlig service minskar. EU:s påtvingade åtstramningspolitik slår extra hårt mot kvinnor.   

Mäns våld mot kvinnor är fortfarande ett av våra största globala samhällsproblem. Så många som 137 kvinnor dödas dagligen av en partner eller familjemedlem, och WHO uppskattar att 35 procent av alla kvinnor har utsatts för fysiskt eller sexuellt våld. Samtidigt skriver män på ledarsidor om att feminismen gått för långt.

Svaret på denna backlash mot kvinnors rättigheter kan bara vara en radikal politik från vänster som på allvar bryter patriarkatets makt på alla plan i samhället. Kampen för jämställdhet kan bara vara framgångsrik om den förs på ett strukturell plan på alla nivåer. Vänsterpartiet för den kampen; det är vi som står upp mot de högerkonservativa krafter som vill förminska våra liv.

Det är vi som driver kraven på ekonomisk rättvisa för kvinnor, på förbättrade arbetsvillkor för kvinnor och på en utökad offentligt finansierad barnomsorg och äldreomsorg. Det är vi som skapat en majoritet för en politik för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Det är vi som försvarar rätten till lagliga och säkra aborter, kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och hbtq-personers rättigheter. 

Vi vet att den kamp vi för kommer att segra. Tillsammans med feminister och progressiva krafter världen över sätter vi punkt för patriarkatet. Vi ser till att det faller inom vår livstid. 

På internationella kvinnodagen samlas vi under parollerna internationell solidaritet och gränslöst systerskap för att minnas alla de segrar som den feministiska kampen gett oss, och för att samla kraft inför den fortsatta kampen. Stå med oss!

Göteborg: manifestation på Järntorget klockan 17.00

Malmö: demonstration på Gustav Adolfs Torg klockan 17.00

Malin Björk (V)
EU-parlamentariker, hbtq-talesperson och nr 1 på Vänsterpartiets EU-vallista

Ana Süssner Rubin (V)
Ordförande Vänsterpartiet Skåne och nr 2 på Vänsterpartiets EU-vallista

Adriana Aires (V)
Ordförande Vänsterpartiet Göteborg

Richard Olsson (V)
Ordförande Vänsterpartiet Malmö
 

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.