Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: God man: Mitt förtroende för regeringen är raserat

T v: Monica Rodrigo, generaldirektör för Rättsmedicinalverket, redogör för medicinska åldersbedömningar, på en pressträff i Stockholm, 2016. T h: Bertil Egerö, God man.
T v: Monica Rodrigo, generaldirektör för Rättsmedicinalverket, redogör för medicinska åldersbedömningar, på en pressträff i Stockholm, 2016. T h: Bertil Egerö, God man. Bild: Bild: Marcus Ericsson/TT och privat

Dagens ETC

”När ska regering och kommun välja en humanitär politik? Låta sina handlingar ledas av vad mänskliga rättigheter kräver?” Det frågar sig veckans debattör, Bertil Egerö, är god man till en pojke vars ålder skrivits upp och har sett de mänskliga konsekvenserna av detta.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Jag är förbannad, djupt ledsen och mycket störd. Den regering som för bara ett år sedan tog emot asylsökande barn med öppna famnen använder sig i dag av ojusta medel för att utvisa dem igen. Jag har som god man följt processen mycket nära sedan över ett år tillbaka. Traumatiserade unga tonåringar bäddades in i största möjliga omsorg, gavs möjlighet till skola, fick stöd när rädslan och sorgen tog överhanden. Snart hade de landat i en ordentlig utbildning i en vanlig svensk skola, de läser läxor och pratar allt bättre. De knyter vänskapsband med allt fler svenskar.

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8

Sverige har haft förmånen att kunna ta emot en elit av unga, de som på egen hand, ofta i smugglares nätverk, lyckats klara sig genom hela Europa och fram till vårt land. Ett land som de längs vägen förstod var det bästa de kunde välja. Jag är oerhört imponerad av deras förmåga att anpassa sig, att hitta rätt i vår kultur och våra förväntningar. Unga som när de fått sin utbildning kunde bli ett viktigt tillskott till vårt samhälle.

Lunds kommun, som när den stora vågen av barn nådde oss snabbt lyckades inrätta sig för att ge dem allt sådant som våra svenska barn har rätt till, accepterar nu migrationsverkets hårt kritiserade tjänstemannabedömningar av ålder och tvingar barnen att lämna sina boenden. Detta trots att barnen, under den pågående processen med överklaganden, självklart har den uppgivna åldern till dess migrationsverket lyckats överbevisa dem om motsatsen.

Logiskt finns inga vettiga skäl att utvisa dessa ungdomar. Migrationsverkets dom är för många att likna vid en dödsdom. Vi gode män får nu veta vad vi ska göra om våra barn börjar tala om självmord!

Jag har nu också ’blivit med’ en pojke som ”uppgraderats” och fått avslag. Lund har tillämpat sin egen hårda policy och tvingat honom att lämna HVB-boendet. Han var djupt deprimerad när vi först träffades, går på antidepressiva läkemedel och är ständigt orolig för att polisen ska gripa honom.

Kalmar kommun har nyss beslutat att detta slags pojkar ska få bo kvar. Lund har ännu inte övergivit sin hårda linje att kasta ut dem.

När ska regering och kommun välja en humanitär politik? Låta sina handlingar ledas av vad mänskliga rättigheter kräver? Vi lever i en period av god ekonomisk tillväxt, företagen ropar efter arbetskraft. Sverige är en viktig biståndsgivare till Afghanistan och andra krisdrabbade länder. Logiskt talar allt för, och ingenting emot, att ge ungdomarna trygghet och utbildning.

I mänsklig mening är den förda politiken ett brott. Ändra er, innan vårt förtroende för er har helt raserats!

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.